Zglavkari – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 30:
'''Zglavkari''' ili '''člankonošci''' su najobimnija i najraznovrsnija grupa [[životinja]]. Naseljavaju sva životna staništa:
* morsku i slatku [[voda|vodu]],
* kopnena se stare kutikule, a zatim obrazovanje nove. Kod mnogih vrsta presvlačenje se odvija u nizu [[larva]]lnih stupnjeva (stadijuma), pri čemu larva svakim narednim presvlačenjem postaje sve sličnija [[adult]]u, dok slarva i adult veoma razlikuju (npr. [[gusenica]] i [[leptir]]). Presvlačenje je pod kontrolom [[hormon]]a pri čemu učestvuje tzv. [[juvenilni hormon]].
* kopnena staništa i
* [[vazduh]].
 
Osnovna odlika zglavkara je [[heteronomna segmentacija]] tela. Za razliku od segmentacije [[člankoviti crvi|anelida]], kod kojih su svi segmenti međusobno jednaki, kod zglavkara se segmenti jasno morfološki razlikuju. Telesni segmenti se grupišu u dva ili tri telesna regiona. Pored segmentacije tela oni imaju segmentisane i [[ekstremitet]]e (noge). Članci (segmenti) nogu su međusobno pokretno zglobljeni.
 
[[Cefalizacija]] je kod njih na mnogo višem nivou nego kod anelida. Osnovni telesni regioni su:
* glava,
* grudi i
* trbuh (abdomen), mada se kod pojedinih grupa ovi regioni drugačije grupišu.
 
Na površini tela govno koji imaju čvrstu [[hitin]]sku [[kutikula|kutikulu]]. Čvrst omotač je dobra zaštita telu i oslonac za mišiće pa se zbog toga naziva spoljašnji skelet ([[egzoskelet]]). Egzoskelet je građen od većeg broja ploča koje pokrivaju telo i ekstremitete. Pojedinačne skeletne ploče su u najvećem broju slučajeva međusobno pokretno spojene, što uostalom i omogućava pokretljivost ovih organizama. Osim te skelet ima i zaštitnu ulogu – organizma od [[predator]]a, a unutrašnje organe od povreda. Istovremeno, egzoskelet ograničava [[rast]] zglavkara, pa zbog toga da bi mogli da rastu oni se moraju presvlačiti. Presvlačenje predstavlja povremeno odbacivanje stare kutikule, a zatim obrazovanje nove. Kod mnogih vrsta presvlačenje se odvija u nizu [[larva]]lnih stupnjeva (stadijuma), pri čemu larva svakim narednim presvlačenjem postaje sve sličnija [[adult]]u, dok se kod drugih larva i adult veoma razlikuju (npr. [[gusenica]] i [[leptir]]). Presvlačenje je pod kontrolom [[hormon]]a pri čemu učestvuje tzv. [[juvenilni hormon]].
 
'''[[Mišićni sistem]]''', za razliku od anelida, nije raspoređen u slojevima, već je organizovan u mišićne snopove (tu se prvi put u životinjskom svetu javljaju) koji su pričvršćeni za unutrašnju površinu egzoskeleta. Mišići i skeletne ploče funkcionišu kao sistem poluga.