Oton I – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
KamikazeBot (razgovor | doprinos)
m Bilješke; Erratum: ...rival Hugo ... ==> ... rival Hugo_Veliki<ref>[http://fmg.ac/Projects/MedLands/CAPET.htm#Huguesdied956B]</ref><ref>[http://pl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Wielki]</ref> ...
Red 21:
 
== Vanjska politika ==
Otonova vanjska politika počela je još krunidbom u Aachenu. Aachen se naime nalazio u Lotaringiji na koju su polagali pravo francuski kraljevi. I Oton je predstavljajući se kao nasljednik Karla Velikog. Francuski kralj [[Luj IV., kralj Francuske|Luj IV.]] iskoristio je ustnak Otonova mlađeg brata Henrika i pokušao 940. osvojiti Lotaringiju, ali bezuspješno. Tom neuspjehu nije toliko pridonijela Otonova vojnička snaga koliko činjenica da je Lujev unutarnjopolitički rival Hugo_Veliki<ref>[[Hugo Capet, kralj Francuske|Hugohttp://fmg.ac/Projects/MedLands/CAPET.htm#Huguesdied956B]</ref><ref>[http://pl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Wielki]</ref> bio oženjen Otonovom sestrom Hedwigom.
 
Oton se umiješao i u unutarnje prilike Zapadne Franačke (Francuske) nastupajući kao posrednik u sukobima između Luja IV. i Huga. Više članova francuske kraljevske obitelji bili su više puta gosti na Otonovim dvorskim slavljima što je samo povećavalo njegov prestiž.
Red 64:
* Mathilde, opatica u Quedlinburgu
* [[Oton II., car Svetog Rimskog Carstva|Oton II.]] (955. – 983.), njemačko-rimski car
 
== Bilješke ==
{{Reflist|2}}
 
== Literatura ==