Hrvatsko domobranstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 9:
Uz kopnene snage, Hrvatsko domobranstvo je raspolagalo i s omanjim [[Zrakoplovstvo NDH|zrakoplovstvom]], kao i mornaricom koja je zahvaljujući [[Rimski ugovori (1941)|Rimskim ugovorima]] s fašističkom Italijom bila simboličnog karaktera.
 
Iako je bila najbrojnija i najbolje opremljena od svih domaćih pro-osovinskih formacija na prostoru bivše Jugoslavije, Hrvatsko domobranstvo je od samih početaka bilo opterećeno ozbiljnim problemima zbog kojih nije mogla biti efikasna oružana sila. Vlasti NDH, nepovjerljive prema bivšim jugoslavenskim oficirima, vodeće su položaje prepustile uglavnom umirovljenim i za moderni rat uglavnom nespremnim [[Austro-Ugarska|austro-ugarskim]] kadrovima. Domobranstvo se za resurse i utjecaj moralo boriti s [[Ustaška vojnica|Ustaškom vojnicom]]. Nezadovoljstvo režimom NDH se u domobranima relativno brzo počelo ispoljavati kroz defetizam, a već od 1942. su domobranski redovi infiltrirani od strane [[NOVJ|partizanskih]] simpatizera, da bi [[1944]]. došlo do masovnih prebjega domoboranskih jedinica, pa i domobranskih generala, u partizanske redove.
 
{{citiranje|Što se tiče čistih hrvatskih vojnih formacija, one su u borbama potpuno zatajile. Jedna od direktnih posledica tog zatajivanja hrvatskih jedinica sastoji se u tome, da moral i borbena snaga bandita stalno jača. Svoju ocenu hrvatske vojske dao je i nemački general u Hrvatskoj, Glez fon Horstenau. On je naglasio, da su se hrvatske jedinice u većini slučajeva, kad su se našle u ozbiljnoj borbenoj situaciji i većem iskušenju, pokazale kao nepouzdane. One imaju uspeh samo onda, kad se oslanjaju ili, kada stoje pod nemačkom kontrolom.<ref name="Živković">[http://www.scribd.com/doc/34075047/Srbi-u-Dokumentima-Vermahta Nikola Živković, Srbi u Ratnom dnevniku Vrhovne komande Vermahta]</ref>|Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 2. jula 1943.}}
Hrvatsko domobranstvo je formalno prestalo postojati krajem 1944. godine kada su ga vlasti NDH spojile s Ustaškom vojnicom u [[Hrvatske obrambene snage (1944-1945)|Hrvatske obrambene snage]].
 
[[1944]]. dolazi do masovnih prebjega domoboranskih jedinica, pa i domobranskih generala, u partizanske redove. Hrvatsko domobranstvo je formalno prestalo postojati krajem 1944. godine kada su ga vlasti NDH spojile s Ustaškom vojnicom u [[Hrvatske obrambene snage (1944-1945)|Hrvatske obrambene snage]].
 
Veliki broj domobrana je stradao u [[Blajburški masakr|blajburškom masakru]] pred i neposredno nakon završetka rata, a mnogi od njih su u [[SFRJ|Titovoj Jugoslaviji]] uživali status građana drugog reda (iako je bilo iznimaka od kojih je najpoznatiji popularni sportski komentator [[Mladen Delić]]).