Scipion Emilijan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Mijenja: ko:스키피오 아이밀리아누스
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (Bot: mijenja ro:Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus sa ro:Scipio Aemilianus; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Publije Kornelije Scipion Emilijan Afrikanac Numantinac''' ({{jez-lat|Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus}}) ([[185. pne.]]-[[129. pne.]]), poznat je i kao ''Scipion Emilijan'' i ''Scipion Afrikanac Mlađi''. Sin je Lucija Emilija Paula, kasnije ga je usvojio Publije Kornelije Scipion, stariji sin [[Scipion Afrikanac|Publija Kornelija Scipiona Afrikanca]].
 
Prvo spominjanje u izvorima odnosi se na 168. godine pne. kada je kod Pidne učestvovao u pobedi svog biološkog oca nad makedonskim kraljem [[Persej Makedonski|Persejem]]. U Rimu je upoznao grčkog istoričara [[Polibije|Polibija]] koji se tu našao, posle sukoba kod Pidne, kao jedan od grčkih talaca. Polibije će se u svom delu ''Istorije'' vrlo povoljno izraziti o mladom Scipionu, predstavljajući ga kao blagog i umerenog mladića. Vojnu karijeru nastavio je u poprilično nemirnoj Španiji. Ućestvovaće i u [[Treći punski rat|Trećem punskom ratu]], gde će rimske trupe pod njegovom komandom 146. pne. zauzeti [[Kartagina|Kartaginu]]. Na zahtev senata, grad je posle pljačkanja bio porušen i anatemisan. NJegovo vojno angažovanje doživelo vrhunac u Španiji, gde je bio u toku ustanak lokalnih plemena sa centrom u gradu Numanciji. Uspeo je relativno brzo da dovede u red nedisciplinovane i demoralisane rimske trupe, na čijem je čelu ugušio ustanak i osvojio Numanciju 133. pne.
Red 5:
U unutrašnjoj politici zastupao je umereno konzervativne stavove, tako da se i suprotstavljao reformama Tiberija Graha. Preminuo je 129. godine pne. pod nerazjašnjenim okolnostima, dan pre nego što je trebao da govori protiv populara, za šta su bili optuženi Gaj Grah i njegova sestra Sempronija, Emilijanova supruga.
 
U očima savremenika predstavljao je tradicionalne rimske vrline, što mu nije smetatalo da istovremeno organizuje neku vrstu prohelenskog kružoka. [[Ciceron|Ciceron]] ga je video kao savršenog republikanca, i njegov lik je koristiti u svojim dijalozima.
 
== Literatura ==
 
* Oxford Classical Dictionary, (Edd.) S. Hornblower, A. Spaworth, Oxford 1996, ''s.v. Cornelius Scipio Aemilianus Africanus (Numantinus), Publius''
* M. Cary, H. H. Scullard, ''A History of Rome Down to the Reign of Constantine'', London 1974.
 
[[Kategorija:Rimske vojskovođe]]
Red 37:
[[pl:Scypion Afrykański Młodszy]]
[[pt:Cipião Emiliano Africano]]
[[ro:Publius Cornelius Scipio Aemilianus Africanus]]
[[ru:Публий Корнелий Сципион Эмилиан Африканский]]
[[sk:Scipio mladší]]