Topličko-jablanička operacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m uvod
Red 42:
Tokom ovih operacija on se nalazio pri štabu [[Četvrta grupa jurišnih korpusa JVuO|4. grupe jurišnih korpusa JVuO]], i rukovodio grupom desetak oficira za vezu pri komandama korpusa.
 
Nemci u svojim dokumentima snage [[JVuO]] nazivaju ''"borbena grupa "Vajel"'' i jasno govore o međusobnom sadejstvu:
{{citat|Srbija:
Osetno se zaoštrava položaj na jugoistoku Srbije. Ovo se označava kroz:
 
Red 49:
 
b) Pokušaj komunista da zapreče dolinu Ibra i Južne Morave, kao i, verovatno, dolinu Timoka, i da se povežu sa komunistina bilo u Šumadiji, bilo u severoistočnoj Srbiji. Sve ove akcije preduzete sa ciljem da se stvore povoljni preduslovi za sjedinjenje na Ibru sa 2. korpusom iz Crne Gore. Opšte pomeranje komunista iz jugoistočne Srbije na sever i zapad, jake borbe komunista na teritoriji Brusa, jači pritisak sa Jastrepca prema Kruševcu, napredovanje jedne komunističke grupe od Sokobanje na teritoriju severozapadno od Knjaževca jasno potvrđuju ove namere.
Pod nemačkim uticajem, u toku su protumere od strane D. M. Pri tome su prebačene iz severoistočne Srbije jake četničke snage i angažovane na teritoriji Knjaževca, a sa jugozapada Srbije na Ibar, odnosno na teritoriju severno od Brusa. U sadejstvu sa našim trupama, uspelo je komuniste da se zaustavi, odnosno da ih se potisne, na teritoriji Brusa i ''severozapadno od Knjaževca''. <ref>[http://www.znaci.net/00001/4_12_4_85.htm Beleška za referisanje Grupe Abvera Obaveštajnog odeljenja Komande Jugoistoka od 1. jula 1944. o situaciji u okupiranoj Jugoslaviji], Zbornik dokumenata i podataka o NOR-u, tom XII (nemački dokumenti), knjiga 4, dokument 85</ref>}}
 
O otvorenoj saradnji četnika, ljotićevaca i Nemaca govori i izveštaj komandanta Jugoistoka od 14. jula 1944. godine:
{{citat|Srbija:
Neznatna lokalna delatnost bandi. Kao privremena protivmera protiv namere neprijatelja (srp[ski] izv[ori]) da sa dve divizije (16. i 36) upadne preko Drine u zapadnu Srbiju, II/l. SDK, koji se nalazio na putu za operaciju "Trumpf", promenjen je pravac kretanja i poslat je na marš za Ljuboviju, a I/3. SDK iz Koviljače za Čuline (12 km. jz. od Zvornika) sa zadatkom obezbedenja Drine. Namera: 2 čete 1. puka RZK, ojačane teškim oružjem, za Zvornik, II 1/5. puka RZK iz Umke za Koviljaču, izviđanje preko Drine. {{citat|Operacija "Trumpf": neprijatelj se sa glavninom provukao preko Toplice, a delovi su se povukli prema istoku preko Morave. Na severozapadnom obronku Jastrepca još borbeni dodir sa slabijim neprijateljem. Namera: Uz ostavljanje četničkih jedinica u cilju dopunskog čišćenja rejona južno od Kruševca, pregrupacija sopstvenih snaga za napad na neprijatelja južno od Toplice. Četničke jedinice "Vajl" ({{jez-nem|Wayl}}) sa z.[apada]zapada, bug. 27. div. sa severa, Borbena grupa "Dizener" ({{jez-nem|Diesener}}) sa i.
 
23. banditska divizija najvećim delom još u rejonu Krivi Vir — Valakonje, ponovno izviđajući s delovima prema jugu i severu.
 
Na žel. pruzi Bor — Metovnica, komandosi RZK u dodiru s neprijateljem, malom grupom bandita, 7 ne-prijateljaneprijatelja mrtvih, 1 zarobljen. U planinama ji. Niš, četnici i srpska policijska odeljenja za obezbedenje u borbi sa tamošnjim crvenim neprijateljskim snagama (22. crvena banditska divi-zijadivizija).
Drum Leskovac — Lebane ponovo miniran. SDS, odeljenja za obezbeđenje i četnici u borbi s komunistima jugoist. od Lazarevca, navodno 23 neprijatelja ubijena. <ref>[http://www.znaci.net/00001/4_12_4_92.htm Izveštaj komandanta Jugoistoka od 14. jula 1944. Vrhovnoj komandi Vermahta o dejstvima na području Jugoistoka], Zbornik dokumenata i podataka o NOR-u, tom XII (nemački dokumenti), knjiga 4, dokument 92</ref>|Izveštaj komandanta Jugoistoka od 14. jula 1944. Vrhovnoj komandi Vermahta}}
 
Nakon ove operacije lično Vonoupravni komandant Jugoistoka general Felber sastao se u Kruševcu sa [[Neško Nedić|Neškom Nedićem]], načelnikom štaba [[Četvrta grupa jurišnih korpusa JVuO|4. grupe jurišnih korpusa JVuO]].
{{citat|14. 7. 44. u 9.00 časova pre podne vodio sam razgovor u Krajs-komandanturi Kruševac sa merodavnim četničkim komandantom Neškom Nedićem iz štaba Draže Mihailovića. Razgovor je vođen na molbu pomenutog Nedića. Neško Nedić je sada načelnik štaba četničke grupe koja se sa nama bori u akciji "Trumpf" i čija se jačina može proceniti na oko 10.000 ljudi.
 
U uvodnom izlaganju, Nedić je napomenuo ''da su četnici u Englesku izgubili svako poverenje'', pošto su ih Englezi izdali i sada Titovim bandama lifemjuliferuju naoružanje i municiju, usled čega četnici moraju da krvare i da umiru. Pošto su oni sami u borbi protiv komunizma i suviše slabi, uvideli su da moraju tražiti oslonac u nemačkom Vermahtu ''kome će se bezuslovno potčiniti sa puno poverenja''. Oni su spremni da se bore protiv komunizma svuda tamo gde bih ih ja postavio. Na drugoj strani, Nedić je molio ponovnu pomoć u vidu ''isporuke municije i naoružanja, a naročito teškog naoružanja''. Četnici su spremni da daju svaku garanciugaranciju da će se isporučeno naoružanje i municija upotrebiti samo protiv komunizma. On je molio dvostruki borbeni komplet pešadijske municije, koja treba da bude izdata pod kontrolom Štaba za vezu Vajl, na primer uz povraćaj praznih čaura; dalje je molio isporuku nekoliko italijanskih teških minobacača(...) Molio me je za odluku.
...
Moj lični utisak je da se ovog puta ''radi o potpuno ozbiljnoj ponudi četnika, koju treba prihvatiti''. Po mom mišljenju, ovde se pruža ''zadnja šansa'' i ako se ne iskoristi mogao bi to biti propust sa teškim posledicama. Ako četnike ponovo odbijemo, teramo ih, bar delimično, u logor crvenih. Nemački oficir za vezu, major Vajl, nosilac Krsta viteškog reda, koji se od pre dužeg vremena nalazi kod četnika, izrazio mi je ''isto shvatanje'' o ozbiljnosti ponude.
 
Moj lični utisak je da se ovog puta ''radi o potpuno ozbiljnoj ponudi četnika, koju treba prihvatiti''. Po mom mišljenju, ovde se pruža ''zadnja šansa'' i ako se ne iskoristi mogao bi to biti propust sa teškim posledicama. Ako četnike ponovo odbijemo, teramo ih, bar delimično, u logor crvenih. Nemački oficir za vezu, major Vajl, nosilac Krsta viteškog reda, koji se od pre dužeg vremena nalazi kod četnika, izrazio mi je ''isto shvatanje'' o ozbiljnosti ponude.
'''Felber'''
 
'''[[Hans Felber|Felber]]''', general pešadije <ref>[http://www.znaci.net/00001/4_12_4_93.htm Izveštaj vojnoupravnog komandanta Jugoistoka od 15. jula 1944. Komandi Grupe armija »F« o razgovoru vođenom 14. jula 1944. u Kruševcu, sa četničkim komandantom Neškom Nedićem u vezi zajedničkih dejstava protiv jedinica NOV i POJ], Zbornik dokumenata i podataka o NOR-u, tom XII (nemački dokumenti), knjiga 4, dokument 93</ref>}}
 
{{Wikisource|Službena beleška sa referisanja Hitleru o planu saradnje sa četnicima od 22.8.1944.}}