Slobodne teritorije u Narodnooslobodilačkom ratu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
uvod
Red 10:
* [[Drvar u Narodnooslobodilačkoj borbi|Drvarska republika]]
 
Na ovim teritorijama nalazile su se jedinice [[Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|Narodnooslobodilačke vojske]] i delovala je narodna vlast ([[Narodnooslobodilački odbori|Narodnooslobodilački odbori]] i druge organizacije), kao i organizacije — [[Savez komunista Jugoslavije|Komunističke partije Jugoslavije]], [[Savez komunističke omladine Jugoslavije|Saveza komunističke omladine Jugoslavije]], [[Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije|Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije]], [[Antifašistički front žena|Antifašističkog fronta žena]] i dr.
 
Privremeno oslobođene teritorije se i u nemačkim izvorima nazivaju „plivajućim ostrvima". Na oslobođenoj teritoriji tekao je život i stvarale su se nove norme; delatnost nove vlasti nastavljala se i posle napuštanja tih teritorija od strane partizanskih snaga.<ref name="Petranović">[http://www.znaci.net/00001/92_4.pdf Branko Petranović: Srpski narod u ustanku]</ref>
 
== Definicija ==
 
Postoje razlike u pristupu definisanju slobodne teritorije. Prema mr Slobodanu Brankoviću, "ispravno je ono stajalište po kome je sva državna teritorija izvan okupirane, tj. izvan onog dela na kome se ne vrši de jure i de fakto okupacija (član 42. Pravilnika uz Četvrtu hašku konvenciju)" - slobodna<ref>STRATEGIJA ORUŽANE BORBE U NARODNOOSLOBODILAČKOM RATU, Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1980, strana 301</ref>. Ostali autori uglavnom imaju restriktivniji pristup. Na primer, prema Leksikonu NOR-a slobodnom teritorijom smatra se oblast u kojoj je srušena okupatorska i uspostavljena i funkcioniše sopstvena vojna i civilna vlast<ref>Leksikon narodnooslobodilačkog rata i revolucije u Jugoslaviji 1941-1945, knjiga 2, grupa izdavača, Beograd-Ljubljana 1980, strana 1032.</ref>.