Dirigent – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: hy:Դիրիժոր Uklanja: hr:Dirigiranje, ja:指揮者
Red 22:
== Tehnika dirigiranja ==
[[Datoteka:Daniel Barenboim.jpg|thumb|desno|200px|Dirigent Daniel Barenboim na probi]]
Dirigiranje je sredstvo izravne komunikacije s izvođačima[[izvođač]]ima. Ne postoje apsolutna pravila kako dirigirati ispravno, i postoji širok raspon raznolikih dirigentskih stilova. Primarna odgovornost dirigenta je utvrđivanje [[tempo|tempa]], izvršavanje jasnih priprema i doba, kao i slušanje i oblikovanje [[zvuk]]a ansambla.
 
Razumijevanje osnovnih elemenata glazbenog izražavanja, kao što su tempo, [[dinamika]], artikulacija i sposobnost njihovog efektnog prenošenja ansamblu za dirigiranje je neophodna. Sposobnost prenošenja [[informacija]] o nijansama glazbenih [[fraza]] i izražajnosti kroz geste također je korisna. Geste u dirigiranju mogu biti koreografirane dok se dirigent priprema za izvođenje uz [[notni zapis]], a mogu biti i spontane.
 
Ponekad se postavlja razlika između orkestralnog dirigiranja i dirigiranja zborova. U [[stereotip]]u, orkestralni dirigenti koriste štapiće puno češće nego zborovođe (iako to nije uvijek slučaj, nego stvar osobnog izbora dirigenta), i davanje prednosti uporabi održavanju ritma [[gesta]]ma, ili dirigiranju koje se usredotočuje na izražajnost i oblik.
Red 48:
Dinamika se naznačava na različite načine, npr. veličinom [[pokret]]a: što je veći oblik, zvuk je glasniji. Promjene u dinamici mogu biti signalizirane rukom koja se ne koristi za održavanje ritma: pokret gore (obično [[dlan]]om prema gore) označava [[crescendo]]; pokret prema dolje (obično dlanom prema podu) označava [[diminuendo]]. Promjena veličine pokreta može rezultirati neželjenim promjenama u tempu jer veći pokreti zahtijevaju od ritma prelazak većeg prostora u istom vremenu.
 
Dinamika se može fino ugađati raznim gestama: pokazivanje dlana izvođačima[[izvođač]]ima ili naginjanje na suprotnu stranu od njih može naznačivati smanjivanje glasnoće. Kako bi se podesila ravnoteža raznih instrumenata ili [[glas]]ova, ovi signali mogu biti usmjereni prema određenoj sekciji ili pojedinom izvođaču.
 
=== Predznak za ulazak ===
Naznačivanje za "ulazak", kada novi instrument ili sekcija počinje svirati mora sasvim točno predskazati trenutak u kojemu dolazi trzaj, tako da svi svirači[[svirač]]i i pjevači mogu početi istodobno. To se postiže tako da se izvođači pripreme gestom uz održavanje vizualnog kontakta. Udisaj od strane dirigenta, koji može i ne mora biti lagano čujan, uobičajen je element u tehnici davanja predznaka mnogih dirigenata. Jednostavni kontakt [[oči]]ma ili pogled u smjeru ponekad mogu biti dovoljni, kao kad više od jedne sekcije svirača ulaze u izvedbu u istom trenutku. Veće glazbene izvedbe ponekad traže uporabu prikladnih i izražajnijih predznaka smišljenih kako bi stvorili emocije i energiju.
 
=== Drugi glazbeni elementi ===