Razlike između izmjena na stranici "Televizija"

Obrisano 312 bajtova ,  prije 8 godina
m/м (r2.7.3) (robot Mijenja: ckb:تەلەڤیزیۆن; kozmetičke promjene)
{{Main|Historija televizije}}
 
Počeci današnjih televizijskih sistema datiraju od vremena kada je [[Willoughby Smith]] godine 1873. otkrio fotokonduktivitet kemijskoghemijskog elementa selenija, te otkrića skanirajućeg diska od strane [[Paul Nipkow|Paula Nipkova]] godine 1884. Svi praktični televizijski sistemi koriste fundamentalnu ideju da se prizor skanira kako bi se kroz određeno vrijemvreme reprezentiraoreplicirao preko signala. TaTu reprezentaciju prima uređaj koji će obrnuti proces skaniranja. Konačni uređaj, televizor, koristi ljudsko oko koje će kao rezultat tog procesa protumačiti kao koherentnu sliku.
Dok su elektromehaničke tehnike televizijskog projenosa slike bile razvijene prijepre drugog svjetskogsvetskog rata, uglavnom od [[Charles Francis Jenkins|Charlesa Francisa Jenkinsa]] i [[John Logie Baird|Johna Logie Bairda]], televizijski sistem koji se u potpunosti koristio elektronijomelektronikom, koja je razvijen razvijena od strane [[Philo Taylor Farnsworth|Philoa Taylora Farnswortha]], [[Vladimir Zworykin]]aZworykina i drugih te je omogućio masovnu distribuciju televizijskih programa. Nakon godina eksperimentalnog emitiranjaemitovanja koje su se mogli gledati samo u posebno opremljenim kućamkućama, komercijalna televizija je počela s radom u SAD i Velikoj Britaniji prijepre drugog svjetskogsvetskog rata.
Dok je u Britaniji, a kasnije i u drugim zemljama, monopol nad televizijom imala [[država]] te emitiranjeemitovanje televizijskog programa financiralafinansirala iz [[budžet]]abudžeta i [[televizijska pretplata|televizijske pretplate]], dotle se u SAD televizija razvijala preko privatnih televizijskih stanica, a program je financiranfinansiran preko [[reklama|reklamiranja]].
 
Dok su elektromehaničke tehnike televizijskog projenosa slike bile razvijene prije drugog svjetskog rata, uglavnom od [[Charles Francis Jenkins|Charlesa Francisa Jenkinsa]] i [[John Logie Baird|Johna Logie Bairda]], televizijski sistem koji se u potpunosti koristio elektronijom je razvijen od strane [[Philo Taylor Farnsworth|Philoa Taylora Farnswortha]], [[Vladimir Zworykin]]a i drugih te je omogućio masovnu distribuciju televizijskih programa. Nakon godina eksperimentalnog emitiranja koje su se mogli gledati samo u posebno opremljenim kućam, komercijalna televizija je počela s radom u SAD i Velikoj Britaniji prije drugog svjetskog rata.
 
Prve televizijske emisije koje odgovaraju modernoj definiciji (više od 240 linija) su emitirane u Velikoj Britaniji [[1936]]. Tzv. "Sistem A" je koristio 405 linija.
 
Dok je u Britaniji, a kasnije i u drugim zemljama, monopol nad televizijom imala [[država]] te emitiranje televizijskog programa financirala iz [[budžet]]a i [[televizijska pretplata|televizijske pretplate]], dotle se u SAD televizija razvijala preko privatnih televizijskih stanica, a program je financiran preko [[reklama|reklamiranja]].
 
=== Važniji pronalasci ===
Anonimni korisnik