Razlike između izmjena na stranici "Rastafarijanstvo"

Obrisana 23 bajta ,  prije 8 godina
m/м
 
Rastafarijanstvo se prvobitno javlja na Jamajci i njegovi počeci se vezuju za [[Markus Garvi|Markusa Garvija]], osnivača Univerzalne asocijacije za unapređenje crnaca (UNIA), koji je govorio crncima da se upoznaju sa svojom prošlošću i kulturnim nasleđem. Garvi je propovedao povratak u zemlju porekla Afriku i naglašavao veru u jednog [[Bog]]a. Najavljivao je dolazak crnog kralja koji će osloboditi i ujediniti sve Afrikance (jednom prilikom je nakon sna izjavio: “Pogledajte u Afriku. Tamo crni kralj će se krunisati, jer dan oslobođenja je nadomak ruke“).
[[Datoteka:Addis_Ababa-8e00855u-original.jpg|mini|310p310px|desno|Hajle Selasije]]
Raste ove reči doživljavaju kao proročanstvo za koje smatraju da se ubrzo obistinilo i zato poštuju Garvija kao proroka. U Etiopiji je [[2. novembar]] [[1930]]. godine krunisan ras Tafari Makonen (poslednji car Etiopije) i mnogi smatraju taj datum danom rođenja pokreta. Nakon Selasijevog krunisanja, rasta pokret je skupio svoje sledbenike i službeno započeo. Po njemu je rastafarijanizam i dobio ime. Sam Garvi se, međutim, nije divio caru Selasiju i napadao je raste kao zanesenjake. [[Ras Tafari Makonen]] potom uzima naziv '''Hajle Selasije I od Etiopije''', kao i sledeće titule: Kralj svih kraljeva, Gospodar svih gospodara, izabranik Boga i pobedonosni Lav Judejski, jer tvrdi da je 225. potomak kralja Solomona.
 
Rastafarijancima je Selasije više od političkog lidera; rasta teologija zasniva se na njegovoj božanskoj prirodi, kao žive manifestacije Boga. Veruju da su belci izmenili činenjice pri prevodu [[Biblija|Biblije]]{{činjenica|date=06. 2011.}}, npr.na primer da je [[rajski vrt]] ustvari u Etiopiji, da su oni potomci i pripadnici izgubljenog plemena Izraela, nekada prognanog, ali sada nađenog, zahvaljujući otelotvorenju [[Bog]]a u liku cara Hajla Selasija, potomka [[Kralj David|kralja Davida]]. Veruju da će Jahve poslati znak i pomoći povratak njegovih vernika u Etiopiju, njihovu postojbinu. Raste veruju da je pre Selasija bilo još tri spasitelja: [[Mojsije]], [[Ilija]] i [[Isus Hristos]].
 
Prvi rastafarijanci su iznikli iz najniže klase koja je često trpela maltretiranja, zlostavljanja, i zatvaranja u zatvore. Jedan od važnijih rasta u tom periodu bio je [[Leonard Hovel]], osnivač Pinakl (“vrhunske”) [[komuna|komune]]. Nakon rušenja komune od strane [[vlast]]i došlo je i do krvavih sukoba, jer je nekolicina rasta u očajanju odbacila nenasilnu politiku pokreta.