Transrodnost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Koh-i-Noor (razgovor | doprinos)
m uklonjena kategorija Pol i rod pomoću gadgeta HotCat
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Mijenja: fa:دگرجنسگونگان; kozmetičke promjene
Red 8:
Transrodne osobe mogu imati karatkeristike koje su povezane sa jednim rodom (koji je drugačiji u odnosu na njihov pol), zatim karakteristike oba roda, mogu se definisati negde između u rodnom kontinuumu ili mogu biti van rodnih definicija.
 
== Poreklo reči ==
 
Termin transrodnost (transrodan, -a, -o) dolazi kao prevod engleske reči '''transgender''' ([[Internacionalna fonetska abeceda|IPA]]: [tɝans dʒɛn dɝ]), koja ima isto značenje. U [[srpskohrvatski jezik|srpskohrvatskom jeziku]] prisutne su obe reči, s tim što reč „transrodnost“ u poslednje vreme počinje da dobija prednost u upotrebi nad rečju „transgender“.
Red 16:
Do [[1990e|1990-ih]] reč je korišćena u užem značenju, odnoseći se samo na osobe koje žive sa rodnim identitetom suprotnim njihovom polu, međutim, od nedavno reč se koristi da označi sve koji/e ne podražavaju tradionalne rodne uloge muškaraca ili žena.
 
== Transrodni identiteti ==
 
Transrodnost uključuje niz često preklapajućih identiteta, koje je ponekada u konkretnim slučajevima teško jasno razdvojiti. Iako je ova reč nastala da bi se napravila distinkcija sa transseksualnošću, danas se transseksualnost često podvodi pod jedan od oblika transrodnosti. Transrodnost obuhvata: [[transvestizam]], [[cross dresser|cross dressing]] (kod nas često nazivano [[preoblačenje]]m), svesno [[androginost|androgine]] osobe, [[genderqueer]] osobe, kao i [[drag queen]]sice i [[drag king]]ove.
Red 29:
 
 
== Transrodnost i seksualna orijentacija ==
 
Rodni identiteti i [[seksualna orijentacija]] su u osnovi različiti koncepti. Dok (trans)rodni identitet označava naše doživljavanje nas samih u odnosu na društveno date rodne uloge, seksualna orijentacija predstavlja naš erotski odnos prema drugim osobama. Seksualna orijentacija kod transrodnih osoba varira kao i kod [[cisrodnost|cisrodnih]] osoba.
 
== Društveni odnos ==
 
Iako rodne uloge predstavljaju društvene konstrukte, koje zavise od datih društveno-istorijskih prilika, one predstavljaju bazu socijalne interakcije i svako odstupanje od pretpostaljvenih modela se „lako“ uočava. Odnos, međutim, prema osobama koje se ne uklapaju u date rodne modele nije jednak u svim društvima. Dok su u nekim kulturama i/ili istorijskim trenucima transrodne osobe bile vrlo poštovane i bila im je dodeljivana posebna društvena uloga, posebno u sakralnim institucijama, u drugima su proganjane, osuđivane, kažnjavane, pa čak i ubijane. Iako se savremeno zapadnjačko društvo, orijentisano na poštovanje ljudskih prava i toleranciju prema različitostima, postepeno liberalnizuje po pitanju prihvatanja transrodnih osoba, ipak je i dalje prisutna velika mržnja i netrpeljivost prema njima, takozvana [[transfobija]].
Red 40:
 
 
== Vidi dalje ==
 
* [[Rod (sociologija)|Rod]]
Red 49:
*[[Pregled LGBT istorije]]
 
== Spoljne veze ==
 
*[http://www.tgenderzagreb.com/zbornik-konferencijskih-radova.html Zbornik konferencije: Transgresija roda]
Red 80:
[[eo:Transgenrulo]]
[[es:Transgénero]]
[[fa:دگرجنسگونگان]]
[[fa:تغییر جنسیت دهندگان]]
[[fr:Transgenre]]
[[he:טרנסג'נדר]]