Grupa (matematika) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Uklanja: zh-min-nan:Kûn
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: mg:Vory (matematika); kozmetičke promjene
Red 28:
 
=== Podgrupe ===
Skup ''H'' je '''[[podgrupa]]''' grupe ''G'' ako je podskup od ''G'' i grupa u odnosu na operaciju definisanu na ''G''. Drugim rečima, ''H'' je podgrupa od (''G'', *) ako je restrikcija od * na ''H'' operacija grupe na ''H''. Kako su ostala svojstva automatski zadovoljena, ''H ⊂ G'' je podgrupa grupe ''G'' ako i samo ako je zatvoren u odnosu na * i inverz.
 
Ako je ''G'' konačna grupa, tada je konačna i ''H''. Pri tom red od ''H'' deli red od ''G'' ([[Lagranžova teorema (teorija grupa)|Lagranžova teorema]]).
Red 54:
== Oznake za grupe ==
Moguće je koristiti različite oznake za grupe u zavisnosti od konteksta i operacije.
* Aditivne grupe koriste ''+'' da označe sabiranje, a ''-'' da označe inverze. Na primer, ''a'' + (−''a'') = 0 u '''Z'''. Prema opšte prihvaćenoj konvenciji, oznaka ''+'' se koristi isključivo za komutativne grupe.
* Multiplikativne grupe koriste ''*'' da označe množenje, a ''<sup>-1</sup>'' da označe inverze. Na primer, ''a''&nbsp;*&nbsp;''a''<sup>-1</sup>&nbsp;=&nbsp;1. Vrlo često se izostavlja ''*'' i zapisuje se samo ''aa''<sup>-1</sup>.
* Grupe funkcija koriste ''•'' da označe kompoziciju funkcija, i <sup>-1</sup> da označe inverze. Na primer, ''g''&nbsp;•&nbsp;''g''<sup>-1</sup>&nbsp;=&nbsp;''e''. Vrlo često se izostavlja ''•'' i zapisuje se samo ''gg''<sup>-1</sup>.
Red 185:
 
== Vidi još ==
* [[Grupoid]]
* [[Monoid]]
* [[Polugrupa]]
* [[Podgrupa]]
 
[[Kategorija:Teorija grupa]]
Red 226:
[[lt:Grupė (algebra)]]
[[lv:Grupa (matemātika)]]
[[mg:Vory (matematika)]]
[[ml:ഗ്രൂപ്പ് (ഗണിതശാസ്ത്രം)]]
[[ms:Kumpulan (matematik)]]