Mihailo Obrenović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 99:
Dok je knez Mihailo Obrenović zavodio apsolutizam u zemlji, protiv njega je sklopljena zavera sa ciljem da se on ubije. Glavni organizatori i izvršioci zavere su bili braća Radovanovići, koji su se svetili za smrt svoga brata [[Ljubomir Radovanović|Ljubomira Radovanovića]]. [[Kosta Radovanović]], glavni izvršilac ubistva je bio imućan i ugledan trgovac. Njegov brat [[Pavle Radovanović]] je bio s njim za vreme atentata, a treći od braće je bio [[Đorđe Radovnović]]. Neposredni pomagači u ubistvu su bili [[Lazar Marić]], bivši predsednik beogradskog okružnog suda i [[Stanoje Rogić]], bivši trgovac.
 
[[Datoteka:Spomenik knez mihailo.jpg|thumb|Knez Mihailo sa konja pokazuje ka [[jugPrizren]]u.<ref>[http://www.jeftinaputovanja.net/beograd/beograd Dan u Beogradu]</ref>]]
 
U nedelju, [[29. maj]]a ([[10. jun]]a po gregorijanskom) [[1868]]. oko 10 časova ujutru knez Mihailo je krenuo kočijama da se preveze do [[Košutnjak]]a. Sa njim je išao njegov ađutant [[Svetozar Garašanin]], sin [[Ilija Garašanin|Ilije Garašanina]], a u kočijama su do kneza sedele [[Anka Konstantinović]], njegova sestra od strica i njena ćerka [[Katarina Konstantinović|Katarina]], sa kojom je knez želeo da se oženi.