Vance-Owenov plan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Vanjske veze
pomalo
Red 5:
{{legend|#FFFFFF|Zajednička uprava Sarajeva}}
Žuta linija: današnje granice entiteta BiH.]]
'''Vens-Ovenov plan''' je bio mirovni predlog za kraj [[rat u Bosni i Hercegovini|rata u Bosni i Hercegovini]] koji su početkomu januaru [[1993]]. napravili specijalni izaslanici [[Sajrus Vens]] i lord [[Dejvid Oven]]. Plan su prihvatili [[Bošnjaci]] i [[Hrvati]], ali su ga odbili [[Srbi u Bosni i Hercegovini|Srbi]].
 
Vens-Ovenov plan je bio poslednji plan za zajedničku Bosnu i Hercegovinu, a potonji mirovni planovi su predviđali entitetsku podelu.
 
==Plan==
Plan je predviđao decentralizovanu [[Bosna i Hercegovina|Bosnu i Hercegovinu]] podeljenu u 10 pokrajina koje bi imale nadležnosti nad unutrašnjim poslovima i obrazovanjem. [[Vojska Republike Srpske]] bi morala da se povuče sa nekih teritorija. Pokrajine su bile uređene tako da ne bi mogle da se organizuju zasebne nacionalne države. Sajrus Vens je 1. aprila podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija. Na njegovo mesto je 1. maja 1993. postavljen [[norveška|norveški]] ministar inostranih poslova [[Torvald Stoltenberg]]. Tadašnji predsednik SRJ [[Dobrica Ćosić]] je zvanično tražio od bosanskih Srba da prihvate Vens-Ovenov plan, međutim u knjizi [[Bosanski rat]] on je o planu pisao sledeće:
 
Pregovarači Europske Zajednice i [[UN]] lord Owen i Cyrus Vance su još potkraj listopada [[1992]]. podastrijeli prvi detaljni prijedlog političkog rješenja za BiH.<ref name="Malcolm"/> Do tog su "rješenja" došli uzimajući u obzir zahtjeve Srba, Hrvata i Muslimana i nastojeći pronaći neku točku na sredokraći između njih.<ref name="Malcolm">[http://utickibosnjaci.com/video/media/document/393.pdf Povijest Bosne - Noel Malcolm]</ref> Plan je predviđao decentralizovanu [[Bosna i Hercegovina|Bosnu i Hercegovinu]] podeljenu u 10 pokrajina koje bi imale nadležnosti nad unutrašnjim poslovima i obrazovanjem. [[Vojska Republike Srpske]] bi morala da se povuče sa nekih teritorija. Pokrajine su bile uređene tako da ne bi mogle da se organizuju zasebne nacionalne države. Sajrus Vens je 1. aprila podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija. Na njegovo mesto je 1. maja 1993. postavljen [[norveška|norveški]] ministar inostranih poslova [[Torvald Stoltenberg]]. Tadašnji predsednik SRJ [[Dobrica Ćosić]] je zvanično tražio od bosanskih Srba da prihvate Vens-Ovenov plan, međutim u knjizidnevničkim [[Bosanski rat]]beleškama on je o planu pisao sledeće:
{{citat|Vens-Ovenov plan razbija etničko-teritorijalnu celinu Republike Srpske i ostavlja više od jedne trećine srpskog naroda u muslimanskim i hrvatskim provincijama, što će uzrokovati masovna iseljavanja, panično bežanje od džihadskog i ustaškog noža. Vens-Ovenov plan ekonomski degradira srpski narod u Bosni i Hercegovini, sabija ga u pasivna i privredno nerazvijena područja. Vens-Ovenov plan je etnički, politički, ekonomski neodrživa konstrukcija nekakve privremene Alijine države. Tih deset provincija, tobože koncipovanih da ne budu etnički čiste, uveren sam, najdalje za tri meseca biće mononacionalne... U ovim danima prihvatanje Vens-Ovenov plana je težak moralni i politički udarac nacionalnom dostojanstvu Srba i Crnogoraca, otvaranje žive rane na organizmu srpskog naroda.<ref>[http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/62558-nam-samo-Markale-fale.html Citati iz Ćosićeve knjige Bosanski rat]</ref>|[[Dobrica Ćosić]] u knjizi ''[[Bosanski rat]]'', zapis od 19. aprila 1993.godine}}
 
Red 17:
{{citat|Taj plan je, koliko-toliko, sprečavao legalizaciju etničkog čišćenja i bio solidna osnova za neke nove, ljudske, prilaze i mostove. U svakom slučaju, Vensove nov projekat je polazio od prestanka rata i polaganja oružja. Sve ostalo smešteno je bilo u pozadini za kasnije ... Rat koji tamo traje najmanje je rat vojnika sa vojnicima i vojski sa vojskama. To je, pre svega, ubijanje i proganjanje civila, rušenje i paljenje čitavih naselja, bogomolja, grobalja... To je kao pakao nečoveštva, moralnog posrnuća, pljačke i bestijalnosti koji će osramotiti i one koji još nisu rođeni. Tome Zlu stati na put, za mene je vrhunski i nacionalni i ljudski interes. Ali, kako? Tako što će vojska Ujedinjenih nacija da oduzme oružje od svih istovremeno i bezuslovno.<ref name="Tomanić"/>|[[Vuk Drašković]]}}
 
[[Srpska pravoslavna crkva]] se protivila prihvatanju mirovnog plana, a episkop [[Atanasije Jevtić]] je prebacio Draškoviću što je podržao Vens-Ovenov plan.<ref name="Tomanić"/> Sajrus Vens je 1. aprila podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija. Na njegovo mesto je 1. maja 1993. postavljen [[norveška|norveški]] ministar inostranih poslova [[Torvald Stoltenberg]]. Dejvid Oven je sazavao mirovnu konferenciju u [[Atina|Atini]] [[1. maj]]a [[1993]]. na kojoj su učestvovale sve zaraćene strane. Predstavnik Srba [[Radovan Karadžić]] nije želeo da potpiše sporazum jer se plašio da će Republika Srpska biti odsečena. Oven se uzdao da će Milošević, [[Momir Bulatović]] i [[Dobrica Ćosić]] uticati na Karadžića da potpiše sporazum. Karadžić je nakon višečasovnog ubeđivanja, pristao da potpiše sporazum, ali pod uslovom da ga ratifikuje [[Narodna Skupština Republike Srpske]].
 
Skupština je sazvana [[5. maj]]a [[1993]]. na [[Pale|Palama]], a prisustvovali su i Milošević, Bulatović, Ćosić i [[grčka|grčki]] premijer [[Konstantinos Micotakis]] koji su ubeđivali srpske poslanike da prihvate plan. Međutim, [[Ratko Mladić]] je poslanicima pokazao teritorije pod kontrolom VRS i teritorije koje je Srbima nudio Vens-Ovenom plan. Na zatvorenoj sednici, poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske su odbacili Vens-Ovenov plan, a delegacija Srbije i Crne Gore je napustila zasedanje. Nakon što je rukovodstvo RS odbacilo Vens-Ovenov plan, [[mitropolit Amfilohije]] je rekao da su oni "krenuli svetolazarskim putem":