Život i priključenija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 2:
'''Život i priključenija''' je čuveno autobiografsko delo [[Dositej Obradović|Dositeja Obradovića]], srpskog prosvetitelja iz [[18. vek]]a.
 
Delo se temelji, s jedne strane, na njegovim ličnim iskustvima i putničkim doživljajima, a s druge strane na njegovoj ogromnoj lektiri, poznavanju klasičnih i modernih jezika i na širokoj humanističkoj erudiciji. Knjiga opisuje mladost, zanat i odlazak u [[manastir Hopovo]], a zatim odlazak iz manastira i put u [[Evropa|Evropu]], sve do boravka u [[Lajpcig]]u, gde će slušati filozofiju i započeti izdavanje svojih knjiga.
 
Njegov književni program karakteriše raskid s tradicijom [[crkvenoslovenski jezik|crkvenoslovenskog jezika]], kulturni preobražaj naroda na osnovama zapadne prosvećenosti, stvaranje književnosti na narodnom jeziku prema uzorima iz zapadnoevropske i antičke tradicije. U knjizi kritikuje tadašnje manastire, kaluđere i sujeverje i izlaže ideje o slobodnom mišljenju, vaspitanju i prosvećivanju naroda. Kritika se ne odnosi na crkvu u celini, jer je npr. [[temišvar]]skog [[episkop]]a [[Georgije Popović|Georgija Popovića]] prikazao kao slobodoumnog i prosvećenog mislioca.
 
== Vanjske veze ==