Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 5:
'''AVNOJ''' je bio pod političkim vođstvom glavnog pokreta otpora Jugoslavije, tokom okupacije sile Osovina u Drugom svetskom ratu.
 
== Prvo zasedanjezasjedanje AVNOJ-a ==
{{main|Prvo zasjedanje AVNOJ-a}}
Nakon kapitulacije jugoslovenske vojske 17. aprila 1941, Jugoslavija je podeljena između Nemačka, Italije, Mađarske i Bugarske. Otpor ovim okupacionim režimima je doveo do osnivanja pokreta otproa, rezultujući da Komunistička partija Jugoslavije, tada aktivna samo u ilegali, preuzme ulogu vođenja snaga u jugoslovenskom otporu.
 
Linija 17 ⟶ 18:
Međutim, u maju su Nemci, Italijani, Bugari i NDH pokrenuli napad protiv partizana u klancu Sutjeske, ali su partizani izbegli opkoljavanje. Ovo se pokazalo kao prelomna tačka, a kada se Italija predala u septembru, partizani su zarobili italijansko oružje, stekli kontrolu nad jadranskom obalom i počeli su da primaju pomoć od saveznika u Italiji.
 
== Drugo zasedanjezasjedanje AVNOJ-a ==
{{main|Drugo zasjedanje AVNOJ-a}}
Na drugom zasedanju AVNOJA u Jajcu, od 21. novembra do 29. novembra [[1943]], Tito je proglasio AVNOJ vrhovnim izvršnim telom. Odluke drugog zasedanja AVNOJA su:
 
Linija 33 ⟶ 35:
 
== Treće zasedanje AVNOJ-a ==
{{main|Treće zasedanje AVNOJ-a}}
Treće zasedanje AVNOJ-a održano je od 7 do 10. avgusta 1945. u Beogradu. AVNOJ se konstituisao kao Privremena narodna skupština sa zadatkom da pripremi Ustavotvornu skupštinu. Novembra 1945. održani su izbori za Ustavotvornu skupštinu. Lista Narodnog fronta je dobila 96% glasova. Narodna skupština je 29. novembra 1945. proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju (FNRJ). Jugoslavija je postala federativna zajednica šest ravnopravnih republika.
 
Linija 43 ⟶ 46:
AVNOJ je na taj način prestao da postoji.
 
{{Drugi svjetski rat u Jugoslaviji}}
{{Commonscat}}
{{Drugi svjetski rat u Jugoslaviji}}
 
[[Kategorija:AVNOJ]]
[[Kategorija:Kratice-A|Vnoj]]
[[Kategorija:Jugoslavija u Drugom svjetskom ratu]]
 
[[bg:Антифашистко събрание за народно освобождение на Югославия]]