Zaljevski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
KamikazeBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Mijenja: nl:Golfoorlog van 1990-1991
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
hapšenja zapadnih novinara
Red 176:
Zalivski rat je bio vrlo prenošen na televiziji. Po prvi put su ljudi širom sveta bili u mogućnosti da gledaju slike kako rakete pogađaju svoje ciljeve i kako avioni poleću sa nosača aviona.
 
Američka politika što se tiče slobode medija je bila mnogo strožija nego u [[Vijetnamski rat|Vijetnamskom ratu]] to jest sloboda medija je bila ukinuta. Ova politika je izražena u dokumentu [[Pentagon]]a nazvanom Aneks Fokstrot. VećinaGotovo novinskihsvi izveštajanovinski jeizveštaji dolazilasu dolazili sa brifinga koje je organizovalaorganizira američka vojska., a Samosamo izabranim novinarima je bilo dozvoljeno da posete front i intervjuišu vojnike. Te posete su uvek bile izvršene u pratnji oficira i bile su predmet prethodnog odobrenja vojske i naknadne cenzure. Ovo je bilo navodno da se zaštite osetljive informacije od otkrivanja od strane Iraka, ali u praksi je korišćeno da se sakriju politički neugodne informacije. Ova politika je veoma bila pod uticajem iskustva sa Vijetnamskim ratom, za koji se verovalo da je izgubljen zbog protivljenja javnosti u Sjedinjenim Državama. Politika prema novinarima kao što je na primer Chris Hedges za koje bi američka vojska otkrila da obilaze ratne zone bez pratnje, kontrole američkih vojnika su bili hapšeni <ref>[http://www.truthdig.com/report/page2/the_polite_conference_rooms_where_liberties_are_saved_and_lost_20120326/ The Polite Conference Rooms Where Liberties Are Saved and Lost]</ref>.
 
== Posledice ==
Red 207:
 
[[Globalni pozicioni sistem]] je omogućavao koalicionim snagama laku navigaciju kroz pustinju. Vazduhoplovni sistem za upozoravanje i kontrolu ([[AVAKS]]) i satelitski komunikacioni sistemi su takođe igrali važnu ulogu ratu.
 
== Literatura ==
{{reference|2}}
 
== Vidi još ==
Linija 215 ⟶ 218:
 
[[Kategorija:Zaljevski rat]]
[[Kategorija:cenzura]]
[[Kategorija:Historija Kuvajta]]
[[Kategorija:Ratovi Sjedinjenih Američkih Država]]