Izrael – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 88:
* [[Kadima]]
 
...
== Međunarodni odnosi ==
Izrael je uspostavio [[diplomacija|diplomatske]] odnose sa 161 zemljom i ima 94 diplomatske misije diljem svijeta. Od država članica [[Arapska liga|Arapske lige]] sa samo tri su normalizirani odnosi s Izraelom: Egipat i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1979, a [[1994]], i [[Mauritanija]], koji se u 1999 odlučio za pune diplomatske odnose. Druga dva člana iz Arapske lige, [[Maroko]] i [[Tunis]], održavaju djelomične diplomatske odnose s Izraelom koji su bile prekinuti početkom intifade u 2000. Do ponovnog ojačavanja odnosa sa američkim sjevernoafričkim prijateljem Marokom dolazi 2003. godine tijekom posjeta Izraelskog ministra vanjskih poslova
 
Zbog rata rata u Gazi 2009. godine Mauritanija, [[Katar]], [[Bolivija]] i [[Venezuela]] su zamrznuli političke i ekonomske veze s Izraelom dok su prema izraelskom zakonu, Libanon, Sirija, Saudijska Arabija, Irak i Jemen, neprijateljske države. Njih izraelski građani ne mogu posjetiti bez posebnog dopuštenja Ministarstva unutarnjih poslova. Od 1995, Izrael je član mediteranskog dijaloga, koja ima za cilj promicati suradnju među sedam zemalja.
 
[[Datoteka:Sharon Bush 20030729.jpg|thumb|right|Sharon i Bush na sastanku 2003]]
Politički odnosi sa SAD, [[Turska|Turske]], Njemačka, Velika Britanija i [[Indija|Indiji]] su za Izrael politička i ekonomski iznimno važno. Sjedinjene Države su prve priznale Izrael kao samostalna država, a tek potom je uslijedile priznanje [[SSSR]]a i drugih tadašnjih država. Sjedinjene Američke Države na području [[Srednji Istok|Bliskom istoku]] zadržavaju najjače veze s Izraelom, zbog "zajedničke demokratske vrijednosti, vjerskih afinitete i sigurnosnih interese." tako da Izrael dobiva veću ekonomsku i vojnu američku pomoć od bilo koje druge države. Dobre odnose i zajedničke interese prikazane su u nekoliko drugih područja,a SAD djeluje kao "neutralni" posrednik u mirovnom dijaloga između Izraela i arapskih strani koji nikako da se pokrene s mrtve točke. Pogledi između dvije savezničke zemlje razilaze se u nekoliko važnij spornih pitanja, koja uključuju status Golanskoj visoravni, status Jeruzalema i židovskih naselja na okupiranim područjima, ali utjecaj moćnog jevrejskog lobija u SAD sprečava do dođe do raskida među bliskim prijateljima.
 
Izrael i Turska su uspostavile pune diplomatske odnose [[1991]] i do zadnjih incidenata 2010. godine oni su bili najbliži bliskoistočni prijatelji od čega je s jedne strane Turska imala ekonomske koristi dok je Izrael mogao vršiti vojna testiranja i manevre na turskom području. Muslimanske države u regiji s kojima Turska ima dobar prijateljski odnos su u zadnjim decenijama više puta zatražio Turska slabljenje kontakata s Izraelom, ali do promjena dolazi tek u bliskoj historiji nakon rata u Gazi u 2009 i potom napada na turski humanitarni konvoj.
 
Nemačka i Izrael blisko surađujući u znanosti i obrazovanju, ali također imaju bliske veze u ekonomskim i vojnim područjima. Indija je uspostavila pune diplomatske odnose s Izraelom u [[1992]]. dok Velika Britanija održava snažne diplomatske odnose s Izraelom, još od njegovog nastanka. Odnosi između dviju zemalja su dodatno ojačani tijekom mandata [[Tony Blair|Tonija Blaira]], koji je neuspješno pokušavao postaviti pitanje nastanka neovisne palestinske države. Razlog za snagu odnosa između dvije zemlje može se pripisati britanskog mandata nad Palestinom prije proglašenja neovisne države Izrael.
Iran je s Izraelom održavao diplomatske kontakte samo u razdoblju proameričke vlade postavljene nakon američkog puča u pedesetim godinama. Nakon [[islamska revolucija|Iranske revolucije]] 1979. godine Iran je povukao priznanje o postojanju Izraela <ref>[Http://www.isreview.org/issues/09/iranian_revolution.shtml iranske revolucije]</ref>.
 
== Religija ==