Njemački jezik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: csb:Miemiecczi jãzëk
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 16:
 
Sa Geteom i Šilerom u 18. veku na vrhuncu je bila standardizacija nemačkog jezika. Sa više od 120 miliona govornika u 38 zemalja sveta, nije začuđujuće da se razlikuje upotreba nemačkog jezika. Kao i engleski, i nemački jezik je pluricentričan i sa tri glavna centra u kojima se koristi: Austriji, Nemačkoj i
 
 
== Istorija ==
Linija 36 ⟶ 35:
 
Tokom sedamdesetih godina XIX veka, nemački jezik je potisnuo latinski na svim glavnim evropskim i američkim univerzitetima tog doba.
 
 
== Klasifikacija i srodni jezici ==
 
Nemački je član zapadno-germanske grane germanskih jezika, koji je član indo-evropske porodice jezika.
 
 
=== Susedni jezici ===
 
Nemački jezik, zajedno sa danskim kao svojim najbližim rođakom, formira čvrst i dobro definisan jezički region, koji je od drugih jezika odvojen jezičkim granicama. Njegovi susedi su: na severu frizijski i danski jezik; na istoku poljski jezik, lužičko-srpski jezik, češki jezik, slovački jezik i mađarski jezik; na jugu slovenački jezik, italijanski jezik, friulski jezik, ladinski jezik i retoromanski jezik; na zapadu francuski jezik. Sem frizijskog, nijedan od ovih jezika nije iz zapadnogermanske grupe, tako da se jasno razlikuju od nemačkog i holandskog. Iako je frizijski u bliskoj vezi sa nemačkim i holandskim, oni nisu međusobno razumljivi.
 
Linija 57 ⟶ 52:
 
=== Zvanični status ===
 
Standardni nemački je zvanični jezik u Nemačkoj, Lihtenštajnu i Austriji; jedan je od zvaničnih jezika Švajcarske (zajedno sa francuskim, italijanskim i retoromanskim jezikom) i Luksemburga (zajedno sa francuskim i luksemburškim jezikom). Koristi se kao lokalni zvanični jezik i regionima gde se govori nemački u Belgiji, Italiji, Danskoj i Poljskoj. Nemački je jedan od 20 zvaničnih jezika Evropske unije.
 
Linija 65 ⟶ 59:
 
Nemački je drugi jezik po zastupljenosti na Internetu, više od 8% veb-sajtova je na nemačkom.
 
 
=== Dijalekti ===
 
Izraz "nemački" koristi se za dijalekte Nemačke, Austrije, dela Švajcarske i nekih susednih zemalja, kao i za govore kolonija i etničkih grupa koje su osnovali Nemci (npr. Nemački u SAD-u).
 
Linija 86 ⟶ 78:
 
U SAD-u, druga generacija imigranata stvorila je nov varijetet koji je kobinacija nemačkog jezika sa gramatikom i pravopisnim pravilima engleskog. On uglavnom nije razumljiv ni za jedne, ni za druge. Govornici ga nazivaju "američki nemački" (nem. Amerikanischdeutsch).
 
 
Linija 99 ⟶ 90:
 
U Švajcarskoj se, naprotiv, retko koriste mešavine standardnog nemačkog i dijalekta, i standardni nemački se skoro isključivo koristi kao pisani jezik. Ovakvo stanje naziva se diglosija. Standardnim nemačkim se retko govori, npr. sa govornikom koji ne razume švajcarske dijalekte, a očekuje se da se koristi u školi.
 
 
== Pisanje ==
 
Nemački jezik je pisan latiničnim alfabetom, pored standardnih 26 latiničnih znaka, nemački poseduje tri samoglasnika sa preglasima (umlautima): ä, ö i ü, kao i poseban znak za "ss" (ß), koji se koristi posle dugih samoglasnika i diftonga (koji se ne koristi u Švajcarskoj).
 
Linija 113 ⟶ 102:
Glavni članak: [[Nemačka fonologija]] (izgovor, istorijske promen u govoru).
 
== ReferenceIzvori ==
* George Oliver Curme, ''A Grammar of the German Language'' (1904, 1922) — the most complete and authoritative work in English
* [http://www.uni-wuerzburg.de/germanistik/spr/suf/baydat-udi/pdf/Grob%FCbersicht%20Dialekte.pdf Karta dijalaketa njemačkog jezika] (na njemačkom, PDF)
Linija 120 ⟶ 109:
 
{{Službeni jezici EU}}
== Eksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|German language}}