Napad na Pearl Harbor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
== Pozadina sukoba ==
 
Odnosi [[SAD]]-a i Carskoga [[Japan]]a su se početkom 1940-ih uvelike pogoršali. Japan je već [[1930-ih]] počeo komadati [[Kina|Kinu]] bez odobravanja SAD-a i [[Europa|europskih]] [[kolonijalizam|kolonijalnih]] sila, a kada su japanske trupe zauzele [[Francuska Indokina|Francusku Indokinu]], Amerika je odlučila nametnuti Japancima [[embargo]] na uvoz [[gorivo|goriva]]. Japanu tako ni [[Nizozemska]] nije smjela davati gorivo koje je bilo potrebno Japancima za nastavak rata u Kini i ekspanziju gospodarstva. Rat je zbog toga bio neizbježan jer Japanci nisu željeli popustiti pred zahtjevima Amerikanaca da napuste cijelu Kinu.
 
Linija 10 ⟶ 9:
 
== Japanska priprema ==
 
Japanci su brižljivo pripremili akciju napada [[ratno zrakoplovstvo|zrakoplovstva]] na američku pomorsku bazu Pearl Harbor (na otoku [[Oahu]] dijelu [[Havaji|Havajskog otočja]]). Piloti su se dugo pripremali za taj napad učestalim vježbama dok je japanski špijuni omogućili podatke o položaju brodova. Neposredno prije napada Japanci su poslali i izviđački zrakoplov koji je javio pozicije američkih brodova i zrakoplovnih baza. Za napad u relativno plitkoj vodi luke, Japanci su modificirali svoja torpeda drvenim krilcima na kraju [[torpedo|torpeda]] tako da torpedo ne udari u dno. Amerikanci su znali da će izbiti rat s Carskim Japanom, no nisu ni mogli zamisliti da će Japanci napasti njihovu bazu na Pearl Harboru zrakoplovima s nosača. U Pearl Harbouru su koncentrirali većinu svojih bojnih brodova misleći da su ondje sigurni i spremni za djelovanje kada Japanci napadnu [[Filipini|Filipine]]. [[Velika Britanija]] još je više podcjenjivla snagu i sposobnost japanske mornarice i zrakoplovstva pa je u [[Hong Kong]] poslala pojačanja koja, kada je rat izbio, nije mogla opskrbljivati. Jedino je [[SSSR]] znao za potencijalnu snagu Japana pa je na [[Daleki Istok|Dalekom Istoku]] imao poprilično velike vojne snage umjesto da ih koristi protiv [[Hitler]]a u Europi.
 
Linija 17 ⟶ 15:
 
== Tijek napada ==
 
Prvo su se male podmornice pokušale probiti u luku , no to im ili nije uspjelo ili su pak promašile mete. Japansko zrakoplovstvo sa nosača je luku napalo oko 7 h i 40 min po lokalnom vremenu. Iako su Amerikanci posjedovali [[radar]] te njime zamijetili dolazak velikih formacija zrakoplova nikakva uzbuna u bazi nije podignuta sve dok Japanci nisu počeli zasipati vojne objekte (luku, aerodrome i hangare) bombama i torpedima. Iznenađenje je bilo potpuno, a Japanci su u kratkom roku uništiti i oštetiti gotovo sve američke zrakoplove na sletnim stazama. Američki brodovi su bili poredani u luci jedan uz drugi kao u mirnodopskim uvjetima te su ih japanski bombmarderi i torpedni zrakoplovi jedan za drugim potapali. U 8h 50 min uslijedio je i drugi napad koji je završio započeto. Sveukupno je u borbama sudjelovalo više od 300 japanskih zrakoplova.