Mitja Ribičič – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Add image from http://tools.wikimedia.de/~emijrp/imagesforbio/
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 21:
 
== Biografija ==
 
Rođen je u Trstu u porodici književnika [[Josip Ribičič|Josipa Ribičiča]].
 
Linija 27 ⟶ 26:
 
Po završetku rata postao je jedan od najuglednijih jugoslovenskih političara. Za vreme svog političkog delovanja bio je na sledećim funkcijama:
 
*član Izvršnog veća SR Slovenije
*poslanik u Skupštini SR Slovenije, od [[1951]]. do [[1963]].
Linija 37 ⟶ 35:
 
== Optužnica za genocid ==
 
U [[maj]]u [[2005]]. godine Državno tužilaštvo Slovenije podnelo je tužbu protiv Mitje Ribičiča koja ga tereti za zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za genocid. Optužnica je zasnovana na dokumentima koje je potpisao Ribičič, a odnosi se na likvidacije 234 ljudi, koji predstavljaju samo deo žrtava, koja je naredila [[OZNA]] u proleće [[1945]]. godine nakon završetka Drugog svetskog rata. Nekoliko meseci kasnije, uprkos dokazima i svedočenjima, sud je odbacio optužbe zbog nedostatka dokaza.
 
Sam slučaj je bio kompleksne prirode jer po ustavu Slovenije nije predviđeno da neko može biti kažnjen za zločin koji nije predviđen zakonom pre nego što je zločin počinjen, a tadašnji zakon nije predviđao sankcionisanje ovakvih dela. Međutim Haška konvencija, koju je Slovenija potpisala, određuje da su sva dela koja su bila počinjena, kažnjiva po opštim načelima krivičnog prava.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
[http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=05&dd=26&nav_category=167&nav_id=169217 B92 Ribičič: Ličnost u centru pažnje]
 
 
== Izvori ==
Linija 60 ⟶ 56:
 
{{Predsjednici SKJ}}
 
 
{{Lifetime|1919| |Ribicčicč, Mitja}}