Miletska škola – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rubinbot (razgovor | doprinos)
m r2.5.4) (robot Dodaje: kk:Милет мектебі
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
== Teorija prirode ==
 
Ono što je zajedničko trojici Milećana jeste to što su oni prvi postavili pitanje o prauzroku, pranačelu sveta (ἀρχή), iz koga je stvoren sav [[kosmos]] i koji je izvor [[život]]a, te što su sva trojica na to pitanje dali odgovor koji danas smatramo konzistentno [[Monizam|monističko]]-[[Materijalizam|materijalističkim]]. Tales je smatrao da je to [[voda]], ali kako je tim putem bilo nemoguće objasniti neke pojave (na primer, [[Vatra|vatru]] i to zašto se voda nikada ne iscrpi u sebi), Anaksimandar je za pranačelo sveta odabrao jedan neodređen, večan i beskrajan element koji je nazvao [[apejron]] (τὸ ἄπειρον). On je smatrao da, ako je svaki od tri tzv. osnovna elementa (voda, vatra i zemlja – vazduh je dodao tek Anaksimen) suprotstavljen prema druga dva elementa, i ako se oni međusobno isključuju, onda nijedan od njih ne može predstavljati stabilan i istinski materijalni [[bitak]]. Prema tome, mora postojati neki drugi element iz koga nastaju svi drugi elementi, i koji predstavlja "prvobitniji" element od ostalih.
 
Linija 8 ⟶ 7:
 
== Kosmologija ==
 
Razlike između ova tri filozofa ne sastoje se samo u različitom određivanju kvaliteta bitka. Svaki od njih je takođe imao i različito gledište na kosmos. Tales je smatrao da [[Zemlja]] pluta na vodi. On je opazio kretanje nekih [[zvezda]], koje je nazvao [[planeta]]ma (grč. πλανήτης = lutalice). Anaksimandar je smatrao da je Zemlja središte kosmosa koji se sastoji od šupljih koncentričnih točkova ispunjenih vatrom, koji nam se pokazuju kao Sunce, [[Mesec]] i zvezde. Anaksimen je Sunce i Mesec smatrao ravnim okruglim pločama koji se kreću po [[Nebo|nebeskom]] svodu, za koji su "zakačene" sve zvezde.
 
== Kraj i značaj ==
 
Pad Mileta pod [[Persija|persijsku]] vlast označio je i kraj miletske škole. Anaksimen je bio poslednji predstavnik ovog filozofskog pravca, pa su učenja Milećana postepeno postala poznata kao učenja Anaksimena.
 
Linija 18 ⟶ 15:
 
== Vidi također ==
 
* [[Filozofija]]
* [[Antička filozofija]]
Linija 24 ⟶ 20:
* [[Filozofija u tragičnom razdoblju Grka]]
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
 
* [http://rjohara.net/coins/ Stari milećanski novčići]