Messier 87 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 22:
 
== Svojstva ==
 
M87 je divovska galaksija, koja se nalazi u središtu skupa Virgo. Nalazi se na udaljenosti od oko 52 ± 4 milijuna [[ly]]. Njene prividne dimenzije od 8.3' x 6.6' odgovaraju stvarnim dimenzijama od 125,000 x 100,000 ly. M87 je tek neznatno veća od naše [[Mliječna staza|Mliječne staze]] ali zbog svog elipsoidnog oblika zauzima znatno veći volumen i ima veću masu. Procjenjuje se da M87 ima masu od 2.6 ± 0.3 x 10<sup>12</sup> veću od mase Sunca. M87 je oko 4.5 puta masivnija od naše galaksije. [[Apsolutni sjaj]] galaktike je također ogroman i iznosi - 22 magnitude.
 
=== Kuglasti skupovi ===
 
M87 posjeduje zadivljujuć sustav [[kuglasti skup|kuglastih skupova]] čiji broj doseže možda i 12,000 potencijalnih članova. Broj kuglastih skupova oko Mliječne staze je skroman i iznosi oko 180.
 
=== Mlaz materijala ===
 
Mlaz materijala koji izvire iz središta M87 je otkriven 1918. godine. Mlaz se proteže oko 5,000 ly u dužinu i sastoji se od materije izbačene iz galaksije. Materiju vjerojatno izbacuje supermasivna [[crna rupa]] mase 3×10<sup>9</sup> veće od mase Sunca. M87 je također i snažan izvor [[X zrake|X zraka]] i [[radiovalovi|radiovalova]] što ide u korist teoriji o supermasivnoj crnoj rupi u središtu. Vjeruje se da je crna rupa u središtu veličine Sunčeva sustava.
 
=== Izvori X-zračenja ===
 
Promatranja obavljena teleskopom [[Chandra]] otkrila su naznake petlji i prstenova koji su izvor X-zraka i okružuju M87. Uzrok tim prstenovima i petljama su varijacije u količini izbačenog materijala u mlazu. Jedan od tih prstenova ima promjer od 85,000 ly i uzrokovala ga je velika erupcija materijala. Postoje vlaknasti tragovi materijala koji su dugi i do 100,000 ly. Redovite erupcije materijala sprječavale su stvaranje oblaka plina i prašine i tako su spriječili formiranje spiralne strukture.
 
== Amaterska promatranja ==
 
Vizualno, M87 je galaktika bez gotovo ikakvih detalje. Moguće je uočiti sjajnu jezgru umotanu u eliptični oblak. Kako je M87 središte skupa Virgo i nalazi se blizu [[Markarianov lanac|Markarianova lanca]] odlična je polazna točka za lutanje među stotinjak galaktika u skupu.
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
 
[http://www.inet.hr/~vevrhova/skice/mes/m087.html Skica M87]