Merkur – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: diq:Merkur
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 13:
 
== Fizičke karakteristike ==
 
Merkurova orbita je jako ekscentrična; [[perihel]] je samo 46 miliona kilometara od Sunca ali kod [[afel]]a udaljenost je 70 miliona kilometara. Kada je u poziciji perihela rotira se oko Sunca jako sporo. Astronomi 19. veka su vrlo pažljivo istraživali parametre Merkurove orbite ali je nisu mogli objasniti pomoću Njutnovske mehanike. Razlike između posmatranih i predviđenih vrijednosti su bile male ali su predstavljale problem mnogo decenija. Mišljenje je bilo da druga planeta (često zvana Vulkan), nešto bliža Suncu nego Merkur, mogla biti odgovorna za ova odstupanja. Ali, uprkos mnogo truda, takva planeta nije otkrivena. Pravi odgovor je bio mnogo dramatičniji: [[Albert Einstein|Ajnštajnova]] [[Opšta teorija relativiteta]]. Teorija je tačno određivala Merkurovu orbitu, a sam Merkur je bio jako važan u prvobitnom prihvatanju te teorije.
 
Linija 23 ⟶ 22:
 
== Merkurov reljef ==
 
Merkur je u mnogim stvarima sličan [[Mjesec]]u: njegova površina je puna [[krater]]a i vrlo stara, i nema [[tektonske ploče|tektonskih ploča]]. U drugu ruku, Merkur je dosta gušći od Mjeseca (5,43 gm/cm3 naprama 3,34 Mjesečevih). Merkur je drugo [[gustoća|najgušće]] nebesko tijelo u solarnom sistemu, poslije Zemlje. Ustvari, Zemljina gustoća je i rezultat gravitacione kompresije; i da nije toga Merkur bi bio gušći od Zemlje. Ovo implicira da je Merkurovo gusto željezno jezgro relativno veće od Zemljinog, vjerovatno sačinjavajući većinu planete. Merkur radi toga ima relativno tanak silikatni plašt i koru.
 
Linija 29 ⟶ 27:
 
== Merkurova atmosfera ==
 
Merkur ima jako tanku [[atmosfera|atmosferu]] koja je sačinjena od atoma odbijenih s površine radi [[solarni vjetar|solarnog vjetra]]. Pošto je Merkur tako topao, ovi [[atom]]i lako pobijegnu u Svemir. Radi toga u poređenju sa Zemljom i Venerom čije su atmosfere stabilne, Merkurova se atmosfera stalno mijenja.
 
== [[Topografija]] ==
 
Jedna od najvećih [[reljef]]nih celina na Merkuru je Calorisov bazen; on je u promjeru oko 1300 kilometara. Mišljenje je da je sličan velikim bazenima (morima) na Mjesecu. Kao i Mjesečevi bazeni, Merkurovi su sigurno nastali velikim udarom u ranijoj povijesti solarnog sistema.
 
Linija 43 ⟶ 39:
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Mercury (planet)}}
* [http://www.skyviewcafe.com/index.php Podaci o Merkuru i njegovom trenutnom položaju na nebu]
* [http://www.skyviewcafe.com/index.php NSSDC-ovi podaci o Merkuru]
Linija 48 ⟶ 45:
{{Template:Sunčev sistem}}
 
{{Commonscat|Mercury (planet)}}
 
[[Kategorija:Sunčev sistem]]