Mari (Sirija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: bg:Мари
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
==Otkriće i iskopavanje==
 
Mari je otkriven [[1933]]. u istočnom dijelu Sirije, u blizini granice s Irakom. Kada je [[beduin]]sko pleme je kopalo brežuljak nastojeći pronaći nadgrobni kamen za nedavno preminulog člana, pronašlo je bezglavu statuu. Nakon što je vijest o tome došla do francuskih vlasti - koje su tada imale mandat nad Sirijom - one su istražile slučaj te je 14.12. 1933. otpočelo iskopavanje od strane arheologa iz pariškog [[Louvre]]a. Vrlo brzo je napravljen niz otkrića, uključujući hram boginje Ištar slijedećeg mjeseca. Mari su arheolozi nazvali "najzapadnijim ogrankom sumerske kulture". Od početka otkopavanja je pronađeno preko 25.000 glinenih pločica s natpisima na [[akadski jezik|akadskom jeziku]], pisanim [[klinopis|klinastim pismom]].
 
Linija 15 ⟶ 14:
 
===Prvo zlatno doba===
 
Grad je napredovao zahvaljujući svom strateškom položaju na ruti između sumerskih gradova donje Mezopotamije i gradova sjeverne Sirije. Sumer je imao potražnju za građevinskim materijalom kao što su drvo i kamen iz sjeverne Sirije, te su ti materijali morali prolaziti kroz Mari na svom putu u Sumer.
 
===Prvo razaranje===
 
Nakon perioda važnosti koji je počeo oko godine 2900. pne., Mari je uništen oko [[24. vijek pne.|2350. pne.]]. To je uništenje donijelo period relativnog opadanja važnosti u regiji te je grad postao ništa više nego malo selo. Historičari su podijeljeni po pitanju tko je uništio grad; neki navode [[Sargon]]a [[Akkad]]skog (koji navodi da je prošao kroz Mari na svom slavnom pohodu na zapad), dok drugi tvrde da su to bili [[Eblaiti]], tradicionalni trgovački suparnici Marija.
 
===Drugo Zlatno doba===
 
Status grada se ponovno poboljšao nakon dolaska [[amoriti|amoritske]] dinastije. Drugo Zlatno doba je počelo oko [[1900. pne.]]. Dva značajna arheološka otkrića datiraju iz ovog perioda. Palača [[Zimri-Lim|Zimri-Lima]], kralja Marija, imala je oko 300 soba. Palača je vjerojatno bila najveća na svijetu, i uživala veliki ugled mešu susjednim narodima. Navodno su ''kralj Yahmad od [[Aleppo]]a i kralj od [[Ugarit]]a obojica izrazili želju da posjete palaču'' i na svoje oči vide njenu raskoš. U to doba su stvorene i državne arhive. Iz tih je arhiva preuzeto 25.000 pločica s klinastim pismom. Pločice su, prema Andre Parrotu, "donijele potpunu reviziju hronologije Drevnog Bliskog Istoka i dodale 500 novih naziva za mjesta, zbog čega se morala ponovno stvarati karta drevnog svijeta".
 
===Konačno uništenje===
 
Mari je ponovno uništen 1759. pne. od strane [[Hammurabi]]ja. Taj su događaj dobro dokumentirale pločica iz državnih arhiva koje pripovijedao kako se Hammurabi sukobio sa starim saveznikom [[Zimrilim]]om i pobijedio ga u boju. Nakon ovog uništenja, grad su povremeno naseljavali Asirci i Babilonci, ali je do dolaska Grka Mari ostao tek selo, da bi nakon toga potpuno netsao iz historije.
 
==Ekonomija==
 
Mari je od seoceta izrastao u veliki grad zahvaljujući tome što se nametnuo kao trgovačko središte, te raznolikosti roba koje su se u njemu nudile. Odatle su se kontrolirale trgovačke rute između zapadnog Irana, Mezopotamije, [[Karkemiš|Karkemiša]] i dijelova Anadolije. Potvrđeno je da su se Marijem trgovali [[Ur]], [[Aleppo]] i [[Ugarit]]. U gradu su se mogle nabaviti datulje, masline, ghrnčarija, porculan, žito, drvo i kamen.
 
==Kultura i religija==
 
Građani Marija su bili poznati po živopisnim frizurama i dojeći, a smatrali su se Mezopotamcima, iako je grad bio više od 240 km uzvodno od [[Babilon]]a. Zbog toga neki drže da je nastao kao [[trgovačka stanica]] gradova iz južne [[Mezopotamija|Mezopotamije]].
 
Stanovnici Marija su štovali niz sumeranskih bogova i boginja. [[Dagan]], božanstvo oluja, je imalo vlastiti hram, isto kao [[Ishtar]], boginja plodnosti, i [[Shamash]], bog Sunca. Za Shamasha je vjerovalo da sve zna, i na mnogim [[cilindrični pečat|pečatima]] je prikazan kako stoji između dvaju velikih vrata. Zahvaljujući Marijevoj trgovačkoj mreži, sumerski bogovi su doprli do ne-sumerskih gradova kao Ebla i Ugarit te tamo postali dio lokalnih kultova.
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|Mari|Mari}}