Ludvig III Mlađi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ro:Ludovic cel Tânăr
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
=== Svađe i mirenja sa ocem ===
 
Kao mladić ratovao je protiv [[Sloveni|Slovena]] na istoku. Akvitansko plemstvo ga je bilo pozvalo [[854]], jer je bilo nezadovoljno [[Karlo Ćelavi|Karlom Ćelavim]]. Napao je Akvitaniju do Limoža, a onda se vratio natrag.
 
Linija 9 ⟶ 8:
 
=== Pobeda nad Karlom Ćelavim ===
 
Kada mu je umro otac [[876]], on postaje naslednik i [[kralj Nemačke]]. Zadržao je očevog savetnika nadbiskupa od Majnca.
[[Karlo Ćelavi]] je pokušao iskoristiti priliku i anektirati istočni deo Lotaringije. Međutim u bici kod Andernaha [[8. oktobar|8. oktobra]] [[876]]. Ludvig Mlađi je sa mnogo manjom vojskom i boljom taktikom pobedio Karla Ćelavog.
 
=== Podela između tri brata ===
 
Posle te bitke tri brata se sastaju u novembru [[876]]. u Nerdlingenu, pa se slažu sa planom podele iz [[865]], koji je potvrđen [[872]]. godine. Po tome planu:
* [[Karloman Bavarski]] dobija Bavarsku
Linija 23 ⟶ 20:
 
=== Sporazum sa Lujem Mucavcem ===
 
Posle smrti Karla Ćelavog, Ludvig Mlađi sklapa sporazum sa [[Luj II Mucavac|Lujem Mucavcem ]] u novembru [[878]]. u Liježu. Po tom sporazumu dva rođaka obećavaju jedan drugom da će poštovati nasleđivanje svakoga od njih i da neće polagati prava jedan drugom na teritorije. Ubrzo posle toga, [[879]], [[Luj II Mucavac]] umire.
 
=== Zauzimanje Lotaringije ===
 
Deo plemstva u Francuskoj poziva Ludviga Mlađeg da zavlada Francuskom. Ludvig Mlađi je izvršio invaziju.
Došao je do Verduna. Novi francuski kraljevi su predali Ludvigu Mlađem Lotaringiju, pa se zadovoljan povukao. U februaru [[880]]. teritorijalni dobitak Lotaringije je ozvaničen sporazumom u Ribmonu. Taj sporazum je stvorio između Francuske i Nemačke čvrstu granicu, koja se nije menjala do [[14. vek]]a.
Linija 36 ⟶ 31:
 
=== Sukobi sa Normanima ===
 
Od leta [[879]]. [[Normani]] su napadali Nemačku i duboko su zalazili u unutrašnjost zemlje. U februaru [[880]]. Ludvig Mlađi pobeđuje Normane u bici kod Timeona, ali u toj bici mu je ubijen sin. [[Normani]] su bili zauzeli i [[Nijmegen]], ali ih je Ludvig i odatle isterao. Istoga meseca Normani su pobedili kod [[Hamburg]]a saksonsku vojsku pod vođstvom vojvode Bruna. Bruno i mnogo Saksonaca je stradalo u toj bici. Pokazalo se da jedna odlučna pobeda protiv Normana, kao ona kod Timeona nije dovoljna da se zaustave talasi normanskih invazija.
 
=== Umire bez naslednika ===
 
Umro je verovatno [[20. januar]]a [[882]]. godine. Nije imao naslednika, pa [[Karlo Debeli]] uzima sve njegove teritorije i postaje kralj i Francuske i Nemačke i Italije.
 
Linija 48 ⟶ 41:
posle=[[Karlo Debeli]]
}}
 
 
{{Lifetime|835|882|Ludvig Mlađi}}