Pigmalion od Tira

Za ostale osobe s ovim imenom v. Pigmalion (razvrstavanje).

Pigmalion (Pygmalion, također poznat kao Pumayyaton) bio je kralj Tuira[1] od 820. do 774. pne.[2] te sin kralja Mattana I (829-821. pne.).[3]

Za vrijeme Pigmalionove vladavine, Tir je fokus svoje trgovačke aktivnosti premjestio s Bliskog Istoka na Mediteran, a što se tumači osnivanjem novih kolonija kao što je Kition na Cipru i, po predaji, Kartage. Za priču o stvaranju Kartage, v. Didona.

U Vergilijevom epu Eneida, Pigmalion je prikazan kao okrutni brat Didone koji zbog svoje pohlepe tajno ubija njenog supruga Siheja.

U Danteovoj Božanstvenoj komediji, Purgatorio, Canto XX, st. 103-105, Dante koristi Vergilijevu verziju Pigmaliona kako bi prikazao pohlepu.

Bilješke uredi

  1. Tradicionalni popis tirskih kraljeva je izveden od Josephusovog Protiv Apiona i. 18, 21, i Židovskih starina viii. 5.3; 13.2. Njegov popis se temelji na Menanderu iz Efeza, koji je podatke crpio iz tirskih kronika. (Jewish Encyclopedia: "Phenicia").
  2. "...živio je pedeset šest godina, i vladao i četrdeset sedam godina. U sedmoj godini njegove vladavine, sestra je od njega izbjegla i sagradila grad Kartagu u Libiji." (Menander iz Efeza, citat u Josephusovom Protiv Apiona, i.18.).
  3. „Stearns, Peter N., et al., The Encyclopedia of World History. II.B.6. Pheonicia, 2001”. Arhivirano iz originala na datum 2008-09-06. Pristupljeno 2008-03-03. 

V. također uredi