Park šuma Jelića brdo

Park-šuma Jelića brdo je prirodna mješavina hrasta kitnjaka sa ostalim lišćarima, sa izraženom spratovnošću i velikim brojem biljnih i životinjskih vrsta. Nalazi se u opštinskom centru Laktaši, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.[1] Obuhvat park šume se nadovezuje na šumski kompleks koji se proteže do obronaka planine Kozare. [2]

Jelića brdo
Najbliži gradLaktaši
Površina0,296 km² (0 mi² )
Osnivanje2018.
Upravljačko tijeloOpština Laktaši

Spomenik prirode uredi

Osnovna vrijednost ovog područja se ogleda u očuvanosti šumskog ekosistema, velika pejzažna vrijednost i povoljan položaj u blizini centra naselja. Ovdje postoji i veliki broj biljnih i životinjskih vrsta.

Za zaštićeno područje upravljanja resursimakategorija VI proglašeno je 2018. god. odlukom opštinske skupšine, pod nazivom "Park šuma Jelića brdo".[3] Površina područja je 2,96 hektara, i u opštinskom je vlasništvu. Ustanovljeni režim zaštite na čitavom području je III stepena. Upravljanje je povjereno Opštini Laktaši koja je uradila i plan upravljanja na period od 10 god, na osnovu kojeg se osigurava zaštita, korištenje, upravljanje i plan razvoja.

Na području Park-šume "Jelića brdo" zabranjeno je:

  • sječa ili uništavanje drveća
  • izvlačenje oborenih stabala šumskim traktorima
  • prosijecanje i gradnja novih šumskih puteva
  • branje, sakupljanje i uništavanje vrsta biljaka evidentiranih kao prirodne rijetkosti
  • gradnja objekata ili izvođenje drugih radova

Reference uredi

  1. „Zaštićeno prirodno blago u Laktašima: Jelića brdu status park - šume”. srpskainfo.com. Pristupljeno 9.10.2021. 
  2. „Laktaši dobijaju rekreativnu i piknik zonu sa sankalištem - Idejnim projektom predviđeno uređenje park šume Jelića brdo”. ba.ekapija.com. Pristupljeno 9.10.2021. 
  3. „Registar zaštićenih prirodnih područja”. Republički zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa - nasljedje.org. Pristupljeno 9. 10. 2021.