Pangu (P'an-ku, Pan Gu) je mitsko stvorenje, prvobitni kosmički div iz kineske mitologije.

Karakteristike uredi

U istoriografskoj tradiciji i brojnim kineskim legendama mogu se prepoznati mnogi euhemerizovani bogovi stvoritelji. Kao primer može poslužiti mit o P’an-kuu. Ovaj mit poseduje sve odlike kosmogonijskog mita. Na početku je postojalo samo jedno veliko crno jaje. U tom jajetu je bio haos, pomešani jin i jang, nebo i zemlja. Unutar tog jajeta nalazilo se i prvo živo biće – Pangu . Pangu se obično predstavlja kao patuljak odeven u medveđu kožu ili pregaču od lišća, često je predstavljen sa dva roga, a u rukama je držao čekić i dleto.

 
Ilustracija Pangua.

Mit o Panguu uredi

Kako se bojao da će se nebo i zemlja opet sjediniti, rukama je držao nebo a nogama podupirao zemlju. On je svakog dana rastao baš onoliko koliko bi se zemlja odvojila od neba. Kaže se da je kada se to jaje u kom je bio raspuklo, iz haosa isklesao svet, a za taj posao mu je trebalo osamnaest hiljada godina. Na kraju je umro da bi udahnuo život tom svom delu. Iz njegove glave nastale su planine, iz njegovog daha nastali su vetar i oblaci, iz njegovog glasa - grom, iz njegovih udova - četiri strane sveta, iz njegove krvi nastale su reke, iz njegovog mesa nastalo je tlo, iz njegove brade - sazvežđa, iz kože i kose biljke i drveće, iz zuba, kostiju i srži – metali i drago kamenje, iz njegovog znoja kiša, a od njegovih buva i vašiju - nastali su ljudi [1]. Suština ovog mita objašnjava Stvaranje kao žrtvovanje jednog praiskonskog bića. Međutim, može se dokazati da je ovo kasni mit, da nije kineskog porekla i što je najvažnije, da je on odigrao malu ulogu u kineskom intelektualnom životu. Pričao se kao bajka, a ne kao sveti događaj, i za razliku od drugih mitova nije delovao formativno na duh vremena. Bio je to mit koji se nije obnjavljao. Druge informacije govore, da je Pangu za stvorio ljude puno pre svoje smrti, a odlučio je da umre tek onda kada ih je naučio svemu što zna. A zapravo, da li je umro ili se izgubio, to nikada nije otkriveno.

Treba i spomenuti da je Pangu za sobom uvek vodio svoja četiri pomagača: feniksa, jednoroga, kornjaču i zmaja. Oni danas predstavljaju svete životinje Kine, koje su prema kineskom verovanju nastavile sa delovanjem uprkos smrti ili nestanku P’an-kua.

Reference uredi

  1. The Ultimate Encyclopedia of Mythology, Arthur Cotterrell, Rachel Storm, 1999