Oton II ili Oton Crveni (955.-7.12 983) je kralj Nemačke (961.-983. ) i Sveti Rimski Car (967.-983.). On je treći vladar Otonske dinastije, a sin je Otona I Velikog.

Oton II

Postaje car

uredi

Otac Oton I imenovao ga je suvladarom u Italiji i Nemačkoj 961., a suvladar Svetog Rimskog carstva postao je 967. Kad je umro Oton I postao je car bez ikakvog otpora. Sledio je politiku Otona Velikog i ojačavao je carsku vlast u Nemačkoj, a širio se i u Italiji.

Rat Tri Henrika

uredi

Dok je Oton II ratovao protiv Boleslava II u Bohemiji , to koriste tri Henrika i bune se 977. protiv Otona. Ra tri zaverenika su:

Oton II je krenuo protiv pobunjenika zajedno sa Otonom I Švapskim. Oton je krenuo na Pasau, koji su držali zaverenici. Grad se predao nakon opsade, koja je izvedena specijalnom taktikom mostova od brodova. Na uskrs 978. na sudu u Magdenburgu vođe pobunjenika su kažnjene gubljenjem vojvodstava. Bavarska je posle ove pobune potpuno pokorena i postala je najveća od ključnih vojvodstava.

Bohemija, Poljska i Lorena

uredi

Bohemija i Poljska su 978. priznale Otonu vrhovnu vlast.

Te iste godine Lotar Francuski pokušava da povrati Lorenu. Napao je u proleće i skoro je zarobio Otona II u Ahenu. Oton je na to krenuo u invaziju Francuske u jesen 978. i došao do Pariza. Harao je područjem, kojim bi prošao. Zauzeo je Montmatr, ali nije uspevao da zauzme Pariz, pa se povukao uz poprilične žrtve. Sklopljen je mir 980. sa Francuzima, a Lorena po tom sporazumu i dalje pripada Nemačkoj.

Kamapanje u Italiji i Slovenski napad

uredi

Kad je osigurao Nemačku Oton kreće u Italiju, gde nije bio mnogo uspešan, jer su Arapi uspeli 982. da odbiju njegove napade. U Italiji je sazavo sastanak, da bi njegov sin Oton III bio prihvaćen kao kralj Nemačke. Umro je u ratu protiv Mlečana. Dok je Oton bio u Italiji Sloveni su uspeli da povrate teritorije istočno od Labe. Ipak Otonovo carstvo je bilo dosta jako.

Prethodnik:
Oton I
Kralj Nemačke
(961 - 983)
Nasljednik:
Oton III
Prethodnik:
Oton I
Sveti Rimski Car
(967 - 983)
Nasljednik:
Oton III