Otago (sjeverni maorski: Ōtākou) je jedna od 16 regija na Novom Zelandu. Naziv "Otago" je stara, južnjačka maorska riječ (sjeverni ekvivalent je "Ōtākou") koja je Europljanima predstavljena sredinom XIX. vijeka, međutim njezino točno značenje ostaje nejasno - neki pretpostavljaju da znači "izolirano selo", a drugi pak "mjesto crvene zemlje", što je referenca na crvenu glinu koja je česta u okolici Dunedina. Regija je poznata po proizvodnji vina, ali i kao jedan od sveučilišnih centara Novog Zelanda, u kojem boravi više od 25,000 stranih studenata.

Otago
Ōtākou
Regija
Lokacija Otago
Opći podaci
Država Novi Zeland
Uprava
SredišteDunedin
TijeloRegionalno vijeće
PredsjednikStephen Woodhead
ZamjenikDavid Shepherd
Geografija
 • Ukupna površina31,209 km2 (12,050 sq mi)
Stanovništvo (2015.)
 • Ukupno215,100

Geografija uredi

Otago se nalazi na Južnom otku te se proteže preko planinskog dijela na zapadu do istočne obale otoka. S ukupno 31,209 km² površine, Otago je druga najveća regija na Novom Zelandu, iza susjednog Canterburyja. Uz prethodni, Otago još graniči i s regijama West Coast i Southland.

Administrativna podjela uredi

Središte regije je u Dunedinu, gdje zasjeda i Regionalno vijeće. Ostala mjesta s više od 1,000 stanovnika su Queenstown, Oamaru, Wanaka, Cromwell, Alexandra, Balclutha, Milton i Mosgiel

Stanovništvo uredi

Prema procjeni broja stanovnika iz 2015. godine u regiji živi 215,100 stanovnika,[1] što je oko 4.7% ukupne populacije Novog Zelanda. Većina stanovnika (54.6%), živi u urbanom području grada Dunedina, gdje živi čak 117,400 stanovnika, dok još samo Oamaru i Queenstown imaju više od 10,000 stanovnika.

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi