Operacija Dynamo

(Preusmjereno sa stranice Operacija Dinamo)

Operacija Dinamo je naziv za masovnu evakuaciju snaga Britanskog ekspedicionog korpusa i francuskih jedinica preko Lamanša, za vreme Bitke za Denkerk tokom Drugog svetskog rata. Operacija, kojom je iz Dovera komandovao viceadmiral Betram Remzi trajala je od 27. maja 1940. godine do 4. juna 1940. godine. Za 9 dana evakuisano je 338.226 britanskih i francuskih vojnika. U ovoj operaciji učestovala su sva plovila koja su britanci u tom trenutku imali na raspolaganju uključujući i privatne jahte, tegljače, ribarske brodiće i sl. čije civilne posade su se odazvale pozivu britanskog admiraliteta. Ukoliko vlasnici brodova nisu mogli biti locirani na vreme, njihovi brodovi su jednostavno rekvirirani za potrebe mornarice. Ovi mali brodići služili su za prevoz trupa sa plaža kod Denkerka do većih brodova koji su čekali na pučini. Iako je u sećanju britanske nacije ostalo „Čudo malih brodića“ koje se zbilo kod Denkerka, preko 80% vojnika evakuisano je uz pomoć 41 razarača i drugih većih brodova koji su učestvovali u operaciji.

Operacija Dynamo
Segment bitke za Francusku u Drugom svjetskom ratu

Britanske trupe se evakuiraju iz Dunkerquea
Datum 27. maj - 4. jun 1940
Lokacija Francuska, Dunkerque i La Manche
51°02′N 2°22′E / 51.033°N 2.367°E / 51.033; 2.367
Ishod uspješno savezničko povlačenje
Sukobljene strane
Treći Reich Treći Reich
Komandanti i vođe
Treći Reich Gerd von Rundstedt

Naziv operacije potiče od nekadašnjeg skladišta električnih generatora u štabu britanske mornarice ispod Doverskog zamka.

Tok operacije uredi

Prvobitnim planom predviđena je evakuacija 45.000 vojnika BEK tokom dva dana jer se smatralo da je Nemcima toliko potrebno da osvoje Denkerk. Tokom ovog perioda evakuisano je samo 25.000 ljudi, uključujući 8.000 koliko je evakuisano prvog dana. Međutim, brzina evakuacije iz džepa kod Denkerka je sve više uzimala maha. Uprkos prvom teškom vazdušnom napadu koji je izvela nemačka Luftvafe na britansku mornaricu koja je vršila evakuaciju, 29. maja evakuisano je 47.000 britanskih vojnika dok je sledećeg dana evakuisano 54.000 vojnika uključujući i pripadnike francuske vojske. Komandant BEF-a evakuisan je 31. maja zajedno sa 68.000 vojnika. Još 64.000 vojnika evakuisano je 1. juna pre nego što su nemački vazdušni napadi sprečili evakuaciju tokom dana. Jedinice britanske zaštitnice evakuisane su 2. juna zajedno sa 60.000 francuskih vojnika. Dodatnih 26.000 francuskih vojnika evakuisano je poslednje noći operacije.

Preostale jedinice, koje su vodile zaštitne borbe, uglavnom francuzi, predale su se 3. juna 1940. godine. Sledećeg dana BBC je javio: „General-major Harold Aleksander danas je u motornom čamcu izvršio inspekciju obale u blizini Denkerka kako bi se uverio da niko nije izostavljen, pre nego što se poslednji brodovi zapute ka britanskom kopnu."

Gubici uredi

Uprkos uspehu operacije, celokupna teška oprema i naoružanje BEK su napušteni i zarobljeni od strane nemačke vojske, zajedno sa nekoliko hiljada francuskih vojnika iz zaštitnice. Potopljeno je šest britanskih i tri francuska razarača, zajedno sa još devet većih brodova, dok je devetnest razarača oštećeno. Oko 200 manjih savezničkih brodova takođe je potopljeno, dok je istovetan broj oštećen. RAF je u vazdušnim borbama tokom Operacije Dinamo izbugio 177 aviona u odnosu na nemačke gubitke koji su iznosili 240 aviona.

Značajniji gubici u brodovima uredi

Najteži gubici Britanske kraljevske ratne mornarice bila su šest razarača:

  • Grafton, potopljen 29. maja od strane nemačke podmornice U-62
  • Grenejd, potopljen u vazdušnom napadu 29. maja na istočnom doku u Denkerškoj luci
  • Vejkful, potopljen 29. maja torpedom ispaljenim sa nemačkog E-čamca S-30
  • Bazilisk, Havant i Kit, potopljeni u vazdušnim napadima 1. juna

Francuska mornarica izgubila je tri razarača:

  • Buresk, udario u minu u blizini Njepora, 30. maja
  • Sirok, potopljen 31. maja od strane nemačkih E-čamaca S-23 i S-26
  • L'Fudroan, potopljen u vazdušnom napadu 1. juna

Epilog uredi

Sve do samog završetka operacije, britanska prognoza o njenom ishodu bila sumorna pa je čak i britanski premijer Vinston Čerčil upozorio Donji dom da bude spreman na „teška vremena“. Kasnije je Čerčil uspeh operacije okarakterisao kao čudo. Ushićenost ovakvim neverovatnim uspehom može se još uvek osetiti i danas u Britaniji. Britanska štampa bila je veoma uspešna u predstavljanju evakuacije kao „Katastrofe koja se pretvorila u trijumf“ da je Čerčil bio prinuđen, da u svom govoru od 4. juna upozori zemlju da „pazi da ne pripiše ovom spasenju atribute pobede. Ratovi se ne dobijaju evakuacijama."

Uspešna evakuacija britanskih trupa iz Denkerka podigla je moral britanskog stanovništva što je okončalo bilo kakvo dalje razmatranje mogućnosti zaključenja mira sa Nemačkom, s obzirom na činjenicu da je Britanija povratila mogućnost da se brani od moguće nemačke invazije. Čim je opasnost od nemačke invazije prošla, Britanija je počela da šalje trupe na ugrožena područja na Bliskom istoku i drugim ratištima. Oficiri i vojnici evakuisani tokom Operacije Dinamo predstavljaće nukleus za proširivanje britanske armije koja će se 1944. godine vratiti u Francusku.

Davanje prednosti britanskim na račun francuskih jedinica, tokom evakuacije dovelo je do stvaranja ogorčenja u francuskoj javnosti koje će dugo biti kamen spoticanja u odnosima dveju država, naročito za vreme okupacije kada je Višijevska Francuska ovakav britanski postupak uspešno koristila u propagandne svrhe.

Literatura uredi

  • Holmes, Richard, ur. (2001). "Dunkirk evacuation". The Oxford Companion to Military History, New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-866209-2. 
  • Keegan, John. (1989). The Second World War, New York: Viking Penguin. ISBN 0-670-82359-7.
  • Liddell Hart, B.H. (1970). History of the Second World War, New York: G.P. Putnam.
  • Murray, Williamson and Millett, Allan R. A War to Be Won, Cambridge, Mass.: Belknap Press. ISBN 0-674-00163-X.
  • Weinberg, Gerhard L. (1994). A World at Arms, New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-44317-2.
  • Wilmot, Chester. (1952). The Struggle for Europe, Old Saybrook, Conn.: Konecky & Konecky. ISBN 1-56852-525-7.

Spoljašnje veze uredi