Onesil ili Onesilos (grčki: Ονήσιλος (u. 497. pne.) bio je brat kralja Gorga (Gorgus) koji je upravljao grčkim gradom-državom Salamina na Cipru.

U to je vrijeme Cipar bio pod vlašću Perzijskog Carstva. Kada su se Jonjani digli na ustanak protiv Perzijanaca, Onesil je iskoristio priliku da zbaci brata s vlasti, osvoji Salaminu i potom krene na sve ostale gradove na otoku. Uspio je osvojiti sve gradove na Cipru osim Amatunde, koja je ostala vjerna Perziji.

Perzijanci su potom uz pomoć feničanske mornarice poduzeli napad na Cipar. Neke od jonskih kolonija su poslale pomoć Onesilu, ali su njihovi brodovi poraženi od Feničana. Onesil se zato morao na kopnu suprotstaviti perzijskoj vojsci pod generalom Artibijem. Onesil je poražen, jonski brodovi su se povukli i pet mjeseci kasnije su Perzijanci ponovno osvojili otok.

Gorgo je vraćen na prijestolje Salamine, a Onesilova glava je stavljena na motku kraj kapije grada Amatunde. S vremenom se u Onesilovoj praznoj lubanji počele rojiti pčele te su građani Amatunde pitali proročište što im je činiti. Proročište je reklo da moraju pokopati lubanju i otpočeti s godišnjim žrtvama u počast Onesilu.