Nisenan (Nishinam, Southern Maidu), jedno od plemena Maidu Indijanaca, porodice pujunan, naseljeni u stara vremena uz rijeke American, Bear i Yuba, odnosno između rijeke Sacramento na zapada i Sierra Nevade na istoku.

Nisenani su bili sakupljači žira (od kojega se proizvodio acorn bread; kruh od žira), voća, i bobica. Ribu su hvatali po rijekama i potocima, i pri tom se služili kanuima od tule-trske, mrežama i harpunama. Jelene i antilope, kao i manju divlječ također su hvatali.

Za Nisenane i ostale Maidu skupine smatra se da su na području Kalifornije prisutni najmanje 2000 godina [1]. Sela su im bila velika a nastambe kupolastog oblika, prekrivene zemljom ili trskom-tule. Ova sela mogla su imati i po 500 stanovnika ,a nastambe i po 50 stopa (15 metara) u promjeru.

Sela uredi

Kod Swantona na popisu su sela: Bamo, Bushamul, Chapa, Chikimisi, Chuemdu, Ekele-pakan, Helto, Hembem, Homiting, Honkut, Hoko, Indak, Intanto, Kaluplo, Kapaka, Kolo-ma, Kulkumish, Kushna, Lelikian, Lidlipa, Mimal, Molma, Mulamchapa, Okpa, Ola, Oncho-ma, Opelto, Opok, Pakanchi, Pan-pakan, Pitsokut, Pulakatu, Pushuni, Seku-mni, Shokumimlepi, Shutamul, Sisum, Siwim-pakan, Solakiyu, Taisida, Talak, Tomcha, Tonimbutuk, Toto, Tsekankan, Tumeli, Usto-ma, Wapumni, Wokodot, Woliyu, Yalisu-mni, Yamakü, Yikulme, Yodok, Yokolimdu, Yükülü i Yupu [2].

Izvori uredi

  1. „The Nisenan People”. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-09. Pristupljeno 2014-08-06. 
  2. Swanton