Nastavljeni rat

Nastavljeni rat ili Produženi rat (finski: jatkosota; švedski: fortsättningskriget; 25. jun 1941 – 19. septembar 1944) se odosi na neprijateljstva između Finske i Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

Nastavljeni rat
Deo Drugog svetskog rata

Finski samohodni topovi Štug III na paradi.
Vrijeme:25. jun 1941 - 19. septembar 1944.
Mjesto:Finska, Karelija, Murmansk
Rezultat: Sovjetska pobeda
Sukobljene strane
 Finska
 Nemačka
 Italija
 Sovjetski Savez
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Komandanti i vođe
Finska Karl Manerhajm
Treći Reich Nikolaos fon Falkenhorst
Treći Reich Eduard Ditl
Treći Reich Lotar Rendulić
Sovjetski Savez Markijan Popov
Sovjetski Savez Mihail Hozin
Sovjetski Savez Valerija Frolov
Sovjetski Savez Kiril Mereckov
Sovjetski Savez Leonid Govorov

Finci su tokom rata usvojili ovaj naziv da se razjasni da je ovo nastavak prethodnog Zimskog rata.[1] Sovjetski Savez je smatrao ovaj rat kao deo svoje borbe protiv Nacističke Nemačke i njenih saveznika, kao deo Istočnog fronta, odnosno Velikog patriotskog rata.[2] Nemačka je smatrala svoje operacije u ovom regionu kao deo svojih ukupnih ratnih napora na Istočnom frontu i pružala je Finskoj materijalnu pomoć od kritične važnosti i vojnu saradnju.

Akt neprijateljstava između dve države je započeo 22. juna 1941, na dan kada je Nemačka pokrenula svoju invaziju na Sovjetski Savez. Otvoreni sukob je počeo 25. juna sovjetskim napadima iz vazduha. Potonje finske operacije su poništile ustupke nakon završteka Zimskog rata na Karelijskoj prevlaci i Ladoškoj Kareliji. Na Karelijskoj prevlaci Finsci su zaustavili svoju ofanzivu na 30 km od Lenjingrada, na predratnoj granici između SSSR-a i Finske. Finske snage nisu direktno učestvovale u opsadi Lenjingrada, već su umesto toga dve i po godine držale svoje predratne teritorije.[3][4][5] Sovjetsko vadzuhoplovstvo je 1944. godine bombardovalo Helsinki i druge veće finske gradove. Na kraju je sovjetska strateška ofanziva isterala Fince sa teritorija koje su osvojili u ratu, ali je finska vojska zaustavila ofanzivu u julu 1944. Primirje je 5. septembra okončalo neprijateljstva, a pratilo ga je Moskovsko primirje 19. septembra. Pariskim mirovnim sporazumom rat je formalno okončan. Finska je predala Sovjetskom Savezu pokrajinu Petsamo, iznajmila luku Porkala i platila 226.500.000 dolara ratne odštete Sovjetskom Savezu, ali je zadržala svoju nezavisnost.

Reference

uredi
  1. Lavery, Jason Edward. The history of Finland. Greenwood Press. str. 126. 
  2. Great Soviet Encyclopedia, Finland, Moscow, 1974. ISBN 0-02-880010-9
  3. Wykes, Alan (1972). The Siege of Leningrad, Ballantines Illustrated History of WWII. 
  4. Brinkley, Douglas (2004). Haskey, M.. ur. The World War II Desk Reference. Grand Central Press. str. 210. 
  5. Baryshnikov 2002

Literatura

uredi
  • Lavery, Jason Edward. The history of Finland. Greenwood Press. str. 126.