Za ostale upotrebe, v. Narcis (razvrstavanje).

Narcis (Narcissus) je bio rimski sportaš,[1][2] najvjerojatnije hrvač,[3] iz 2. vijeka. Najpoznatiji je kao ubica rimskog cara Komoda, koji ga je prije toga bio uposlio kao svog hrvačkog partnera,[2][3] i osobnog trenera čiji je zadatak bio Komoda pripremati za gladijatorske nastupe u Koloseumu. Godine 192. priključio se zavjeri nekoliko senatora koje je vodio pretorijanski prefekt Kvint Emilije Let, a koji su namjeravali ubiti cara.

31. decembra je Komodova konkubina [2] i zavjerenica Marcija dovukla Narcisa u carevu spavaću sobu. Komod je prema navodima historičara bio pijan nakon što ga je Marcija otrovala[1] te je Narcis svog gospodara zadavio u kadi[1] ili, prema Herodijanu, u krevetu.[3]

Fiktivni lik generala Maksima Decima Meridija (koga tumači Russell Crowe) u filmu Gladiator) se djelomično temelji na Narcisu, isto kao i na generalu Marku Noniju Makrinu, Spartaku, Cincinatu i Maksimu iz Hispanije.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Cassius Dio, Roman History, Book LXXII, pg. 117.
  2. 2,0 2,1 2,2 Lampridius, Historia Augusta. "Life of Commodus," pg. 306.
  3. 3,0 3,1 3,2 Herodian of Antioch, History of the Roman Empire from the Death of Marcus Aurelius to the Accession of Gordian III, I.i.; Gibbon, Decline and Fall of the Roman Empire, 1.4.