NHK (日本放送協会 Nippon Hōsō Kyōkai?, Japanska radiodifuzna korporacija) je japanska nacionalna javna radiodifuzijska organizacija.[1]NHK, koja se uvijek identicirala se engleskim izgovorom svoje latinične skraćenice,[2] se, poput sličnih organizacija u svijetu, financira putem televizijske pretplate.

NHK trenutno vodi dva zemaljska televizijska kanala (NHK General TV i NHK Educational TV), dva satelitska kanala (NHK BS-1 i NHK BS Premium, obad danas u H-DTV formatu), i tri radio-mreže (NHK Radio 1, NHK Radio 2, and NHK FM).

NHK također ima međunarodnu radiodifuznu mrežu, poznatu kao NHK World. NHK World se sastoji od NHK World TV, NHK World Premium i kratkovalne radio-stanice NHK World Radio Japan. World Radio Japan je također dostupan i na Internetu.

NHK je nastala u augustu 1926. godine spajanjem nekoliko ranih japanskih radio-stanica, pri čemu je kao organizacijski model poslužio britanski BBC. Godine 1950. je počela sa eksperimentalnim, a 1953. sa redovnim televizijskim programom. U svijetu je prethodnih decenija stekla veliki ugled dokumentarnim TV-serijama kao što su Ostavština i Put svile.

Izvori uredi

  1. NHK: Profile
  2. Sidensticker, Edward. (1990). ’‘Tokyo Rising: The City Since the Great Earthquake,’’ p. 67.