.nfo (također .NFO i NFO, što je skraćenica za "info" ili "informaciju") je troslovni datotečni nastavak koji predstavlja tekstualne datoteke koje koriste ASCII ili prošireni ASCII, a daju informacije o ostalim pripadajućim datotekama. Osim teksta često sadržavaju i takozvani ASCII art. [1]

Primjer NFO-a

NFO-i se mogu otvoriti u programima za obradu teksta te u posebnim programima za pregledavanje istih (NFO viewer).

PovijestUredi

NFO datoteke je uveo izvjesni "Fabulous Furlough" iz PC organizacije The Humble Guys, ili THG. Spomenute organizacije su bile poznate i kao warez grupe. Prvi put NFO datoteka se koristila 1989. u THG-ovom izdanju PC igre Bubble Bobble. NFO-i su postajali sve popularniji zahvaljujući raznim drugim warez grupama, zbog čega su i danas rašireni na Usenetovima i peer-to-peer mrežama.

Humble Guysi su poslije pak postali demogrupa[2], te su uveli tradiciju NFO-a i u demoscene (prikaze kompjuterskih neinteraktivnih audiovizualnih prezentacija koje se odvijaju u stvarnom vremenu).

SadržajUredi

NFO datoteke sadržavaju informacije o softveru, i nerijetko se asociraju s warez grupama koje ih koriste kako bi uključile priznanja za spomenuto izdanje softvera. Isto se tako koriste i u demoscenskim produkcijama, te uključuju priznanja, informacije o kontaktima, te sistemske zahtjeve.[1]

Tijekom doma BBS-a bile su veoma česte, a ponekad i nužne. Tipična warez NFO datoteka bila je veoma dekorirana, te je obično uključivala veliki ASCII umjetnički logo, zajedno s informacijama o izdanju softvera i warez grupi. Nerijetko se koristio code page 437 (CP437) s proširenim setom ASCII znakova.

Prije uvođenja Windowsa 95, NFO datoteke su ponekad generirale animirani ASCII art (ANSI art), za što je, međutim, bilo potrebno da DOS shell (ljuska) učita ANSI.sys. Ako korisnikov kompjuter nije bio konfiguriran da učita ANSI.sys driver, za pregledavanje ANSI arta bila je potrebna konfiguracija i ponovno pokretanje kompjutera. Zbog toga je ANSI art bio mnogo rjeđi, a osim toga bilo ga je veoma teško uspjeti prikazati na PC-u s Windowsima 95, što je dovelo do njegovog još većeg pada u zastupljenosti.

I danas se NFO-i mogu naći u ZIP arhivama. U modernim warez NFO-ima, veliki ASCII umjetnički logo se često nalazi na samom vrhu, ispod ga pak slijedi tekst s informacijama, a umjesto starog code pagea 437 koristi se de-facto web standard ISO-8859-1/ISO-8859-15 ili Unicode UTF-8 znakovi.

Problemi s kompatibilnošćuUredi

Nekada sveprisutan ASCII code page 437 nikada nije bio čest na World Wide Webu te ga većina modernih računala (2007.) ne podržava, i zbog tog razloga stariji NFO-i se obično pogrešno prikazuju u suvremenim internetskim preglednicima i na operativnim sistemima (koji uglavnom više ne koriste code page 437). Kako bi se takve datoteke mogle "normalno" prikazati, potreban je softver koji podržava CP437 ili pretvorba.[3]

System InformationUredi

Na Windowsima se datotečni nastavak .nfo asocira s Microsoftovim softverskim alatom System Information (msinfo32.exe).[4] Spomenuti alat omogućuje korisniku opći pregled podataka o sistemu kao i detaljne informacije o njegovim hardverskim komponentama. Zbog datotečnog asociranja nastavka .nfo sa SI-om, Windowsi će probati otvoriti NFO te onda dojaviti korisniku grešku da je možda riječ o oštećenoj datoteci ili nekoj nekompatibilnoj sa SI-om.

PovezanoUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 „Defacto2 - Scene Documents, text and NFO files”. http://www.defacto2.net/documents.cfm. 
  2. „Demo's from The Humble Guys”. http://www.pouet.net/groups.php?which=1673. 
  3. „NFO Viewer”. http://home.gna.org/nfoview/. "NFO Viewer is a simple viewer for NFO files, which are "ASCII" art in the CP437 codepage. The advantages of using NFO Viewer instead of a text editor are preset font and encoding settings, automatic window size and clickable hyperlinks." 
  4. „.NFO File Extension”. http://www.fileinfo.com/extension/nfo. "Windows may unsuccessfully attempt to use the Microsoft Help program in order to open the file; instead open the file directly with a text editor."