Mother India (knjiga)

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Mother India (razvrstavanje).

Mother India (sh. Majka Indija) je knjiga američke publicistkinje Katherine Mayo originalno objavljena 1927. godine. Njena tema je bila indijsko društvo, odnosno tada aktualni indijski pokret za nezavisnost, pri čemu je autorica iznijela stav da su Indijci još uvijek previše zaostali i primitivni da bi mogli izgraditi moderno društvo bez britanske vlasti. Kao glavni razlog za to je navodila hinduističku religiju, odnosno njen efekt na odnos društva prema ženama, kasti nedodirljivih, prljavštini, a prije svega pretjeranu sekusalnost indijskih muškaraca. Mayo je u knjizi tvrdila da je ona odgovorna za većinu problema u indijskom društvu, kao što su prostitucija, učestala silovanja, homoseksualnost, venerične bolesti, a prije svega adolescentske trudnoće i brakovi.

Knjiga je nakon objavljivanja izazvala žestoke reakcije u Indiji, a među kritičarima se našao i Mahatma Gandhi. Osim što se javno spaljivala na ulicama indijskim gradovima, zajedno sa lutkama autorice, potakla je pisanje najmanje pedeset knjiga i pamfleta kojom su se osporavala njene teze. Usprkos toga, kao i navoda da je Mayo bila prije svega potaknuta rasističkim i indofobnim predrasudama, Mother India je dugo vremena imala snažan uticaj na percepciju indijskog društva i kulture u SAD.

Nepune tri decenije kasnije je indijski sineast Mehroob Khan namjerno uzeo naslov Mayoine knjige za svoj epski film Bharat Mata, motiviran željom da se suprostavi njenim navodima.

LiteraturaUredi

  • Sinha, Mrinalini (2006). Specters of Mother India: The Global Restructuring of an Empire. Duke University Press. ISBN 978-0-8223-3795-9. 
  • Frick, Katherine (2006). „Mayo, Katherine”. Pennsylvania Center for the Book. Arhivirano iz originala na datum 2012-12-14. Pristupljeno 15 June 2011. 
  • Gandhi, Mahatma (12 November 2002). The Essential Gandhi: An Anthology of His Writings on His Life, Work, and Ideas. Random House Digital. ISBN 978-1-4000-3050-7. 
  • Jayawardena, Kumari (1995). The White Woman's Other Burden: Western Women and South Asia During British Colonial Rule. Routledge. ISBN 978-0-415-91104-7.