Monotipija (fr. monotype, eng. monotype) je grafička tehnika kojom se najčešće dobija samo jedan otisak. Iako se po principu otiskivanja svrstava među grafičke tehnike, neki je stručnjaci ne smatraju takvom zbog nemogućnosti umnožavanja, što je jedna od osnovnih karakteristika grafike. Ipak, monotipija se najčešće proučava kao sastavni deo grafičkog opusa jednog umetnika.

Monotipija Pola Gogena, Dve Tahićanke (1902)
Monotipija Edgara Dega, San (1883-85)


Princip

uredi

Termin monotipija ne označava usko definisanu tehniku, već princip otiskivanja u jednom primerku, uz nemogućnost da se napravi još identičnih otisaka. Monotipija se može dobiti na više načina, a osim jednobojnih, najčešće u crnoj ili smeđoj boji, susrećemo i višebojne monotipije. Podrazumeva se da se za svaku boju mora izraditi posebna matrica.

Jedan od načina izrade monotipije je da se na litografski kamen, metalnu ili staklenu ploču nanese štamparska boja. Na tako pripremljenu matricu se pričvršćuje papir i pri tom se kontrolom pritiska obezbeđuje da se on ne zalepi previše za nanesenu boju. Po papiru se crta olovkom ili neki drugi zašiljenim predmetom. Svaki pritisak na ploču skida štamparsku boju, a na strani papira prilepljenoj za nabojenu ploču ostaje otisak. Kada je crtež gotov, otisak na papiru je u pozitivu, dok je na ploči isti crtež ostao u negativu. Taj crtež u negativu se može potom otisnuti na drugi list papira trljanjem nekim zaobljenim predmetom. Ovaj princip izrade monotipije je najčešće koristio Pol Gogen (1848-1903).

Drugi princip se sastoji u direktnoj izradi crteža na ploči uz pomoć četke i razređene štamparske boje. Tako izrađeni crtež se otiskuje ručno ili uz pomoć prese. Dobijeni otisak je u negativu u odnosu na crtež izdrađen na samoj matrici. Ovaj princip je za izradu svojih monotipija koristio Edgar Dega (1834-1917).

Iako se najčešće izrađuje samo jedan otisak, nisu retki slučajevi postojanja dva otiska, pri čemu je drugi, podrazumeva se, značajnije slabijeg intenziteta. Otisak dobijen tehnikom monotipije je takođe moguće preneti putem tehnike transfera na litografski kamen, i tako omogućiti njegovo dalje umnožavanje ovom grafičkom tehnikom. Dobar primer ova dva principa su upravo monotipije Edgara Dega.

Za izradu monotipija se mogu koristiti razne podloge i osim štamparskih i druge boje.

Ova u osnovi jednostavna grafička tehnika se može s velikim uspehom primeniti u školskim uslovima. Prikladna za rad sa decom u osnovnoj školi, jer pruža mogućnost razvijanja, kako kreativnih tako i likovnih sposobnosti. Može se koristiti i u kombinaciji sa drugim likovnim tehnikama.


Literatura

uredi

1. Dževad Hozo, Umjetnost multioriginala, Prva književna komuna Mostar, 1988.

Spoljašnje veze

uredi