Mit mir will keiner spielen

Mit mir will keiner spielen (sh. Niko neće da se igra sa mnom) je zapadnonemački kratki film snimljen 1976. u režiji Vernera Hercoga. Film govori o dečaku Martinu koji je otpadnik od ostale dece u njegovoj školi. Snimljen je sa predškolskom decom u Minhenu, a radnja je zasnovana na istinitim pričama koje je Hercog čuo od same dece.

Mit mir will keiner spielen
scena iz filma
RežijaWerner Herzog
ProducentWerner Herzog
FotografijaJörg Schmidt-Reitwein
MontažaBeate Mainka-Jellinghaus
StudioWerner Herzog Filmproduktion
Datum(i) premijere
1976 (1976)
Trajanje14 min.
Zemlja Zapadna Njemačka
Jeziknjemački

Radnja uredi

Snimljen je u obrazovne svrhe s namerom da skrene pažnju na vršnjačku agresiju i emocionalno maltretiranje i motiviše decu da nauče pravila socijalnih igara iz sveta odraslih i kompromisu u njihovom mini kolektivu.

Zapostavljen i zlostavljan i od roditelja, Martin ima jedinog druga i prijatelja, vranu koja se zove Maks i zna da priča. Maks živi sa Martinom, dele istu hranu, kokice za ručak, i razgovaraju. Martin provodi veći deo vremena u školi u ćošku, odvojen od grupe zabarikadiran dok se ostala deca druže i igraju.

Svaki njegov pokušaj da se približi i bude prihvaćen je odbačen i pojačava ogovaranja o njemu. I deca ogovaraju. Ponašaju se po modelu svojih roditelja i svoju moć demonstriraju nad slabijima od sebe.

Spoljašnje veze uredi