Miko Tripalo
Rođen/a Ante Tripalo
16. august 1926. (1926-08-16)
Sinj
Umro/la 11. decembar 1995. (dob: 69)
Zagreb
Zanimanje političar, pravnik

Ante (Miko) Tripalo (Sinj, 16. kolovoza 1926. – Zagreb, 11. prosinca 1995.), jugoslavenski i hrvatski političar i pravnik. Jedan od vođa MASPOK-a.

Tripalo je rođen u relativno imućnoj porodici, a kao tinejdžer se za vrijeme drugog svjetskog rata priključio partizanima. Poslije se priključio KPJ i postao jednim od njenih glavnih funkcionara na području Knina. Tripalo je poslije rata završio Pravni fakultet i nastavio napredovati u partijskim redovima. Godine 1962. je postao sekretar GK SKH u Zagrebu, a 1969. ušao u predsjedništvo CK SKH. Sve to vrijeme je uživao snažnu podršku Tita i smatrao se dijelom tzv. "titića" - nove generacije relativno mladih i reformski nastrojenih funkcionera koji su ga trebali naslijediti.

Na tom mjestu je bio jedan od pokretača programa političkih reformi, koji je, između ostalog, uz veću slobodu izražavanja, tražio i veće ovlasti tadašnje SR Hrvatske u odnosu na SFRJ. Ta je platforma primila snažnu podršku širom Hrvatske i postala poznata kao Masovni pokret (MASPOK). Međutim, otvoreno iskazivanje hrvatskog nacionalizma, napetosti u etnički miješanim krajevima i neprijateljstvo JNA su Tita natjerali da krajem 1971. na sjednici Predsjedništva CK SKJ u Karađorđevu osudi Masovni pokret. Tripalo je nakon toga podnio ostavku i nestao iz javnog života.

Tripalo se ponovno pojavio u hrvatskoj javnosti 1989. godine, kada je objavio knjigu Hrvatsko proljeće u kojoj je Masovni pokret opisao kao pokušaj demokratske reforme tadašnjeg komunističkog sistema. Naziv koji je Tripalo uzeo od naziva Praško proljeće se u Tuđmanovoj Hrvatskoj nametnuo kao zamjena za dotadašnji MASPOK.

Pred prve višestranačke izbore, Tripalo se uz Savku Dabčević-Kučar smatrao prirodnim vođom tadašnje hrvatske nacionalističke i antikomunističke opozicije. Pod njihovim vodstvom je formirana Koalicija narodnog sporazuma, ali je na izborima marginalizirana od radikalnije Hrvatske demokratske zajednice. Nekoliko mjeseci kasnije, Tripalo i Savka su osnovali Hrvatsku narodnu stranku.

HNS je na izborima 1992. godine doživjela debakl, a Tripalo se poslije toga počeo razilaziti sa Savkom, smatrajući kako HNS nije dovoljno odlučan protiv autoritarnih i radikalnih desničarskih tendencija Tuđmanovog režima. Pred smrt je napustio HNS i priključio se Akciji socijaldemokrata Hrvatske.

Vidi jošUredi

IzvoriUredi