Ante (Miko) Tripalo (Sinj, 16. kolovoza 1926. – Zagreb, 11. prosinca 1995.), jugoslavenski i hrvatski političar i pravnik. Jedan od vođa Hrvatskog proljeća.

Miko Tripalo
RođenjeAnte Tripalo
(1926-08-16)16. 8. 1926.
Sinj
Smrt11. 12. 1995. (dob: 69)
Zagreb
Zanimanjepolitičar, pravnik

Tripalo je rođen u relativno imućnoj porodici, a kao tinejdžer se za vrijeme drugog svjetskog rata priključio partizanima. Poslije se priključio KPJ i postao jednim od njenih glavnih funkcionara na području Knina. Tripalo je poslije rata završio Pravni fakultet i nastavio napredovati u partijskim redovima. Godine 1962. je postao sekretar GK SKH u Zagrebu, a 1969. ušao u predsjedništvo CK SKH. Sve to vrijeme je uživao snažnu podršku Tita i smatrao se dijelom tzv. "titića" - nove generacije relativno mladih i reformski nastrojenih funkcionera koji su ga trebali naslijediti.

Na tom mjestu je bio jedan od pokretača programa političkih reformi, koji je, između ostalog, uz veću slobodu izražavanja, tražio i veće ovlasti tadašnje SR Hrvatske u odnosu na SFRJ. Ta je platforma primila snažnu podršku širom Hrvatske i postala poznata kao Masovni pokret (MASPOK). Međutim, otvoreno iskazivanje hrvatskog nacionalizma, napetosti u etnički miješanim krajevima i neprijateljstvo JNA su Tita natjerali da krajem 1971. na sjednici Predsjedništva CK SKJ u Karađorđevu osudi Masovni pokret. Tripalo je nakon toga podnio ostavku i nestao iz javnog života.

Tripalo se prvi put u hrvatskoj javnosti pojavio 1989. godine, kada je objavio knjigu Hrvatsko proljeće u kojoj je Masovni pokret opisao kao pokušaj demokratske reforme tadašnjeg komunističkog sistema, sličan Praškom proljeću. Naziv koji je Tripalo koristio se otada uvriježio kao zamjena za dotadašnji MASPOK.

Pred prve višestranačke izbore, Tripalo se uz Savku Dabčević-Kučar smatrao prirodnim vođom tadašnje hrvatske nacionalističke i antikomunističke opozicije. Pod njihovim vodstvom je formirana Koalicija narodnog sporazuma, ali je na izborima marginalizirana od radikalnije Hrvatske demokratske zajednice. Nekoliko mjeseci kasnije, Tripalo i Savka su osnovali Hrvatsku narodnu stranku.

HNS je na izborima 1992. godine doživjela debakl, a Tripalo se poslije toga počeo razilaziti sa Savkom, smatrajući kako HNS nije dovoljno odlučan protiv autoritarnih i desničarskih tendencija Tuđmanovog režima. Pred smrt je napustio HNS i priključio se Akciji socijaldemokrata Hrvatske.

Vidi još uredi

Izvori uredi