Lothian (škotski: Lowden; škotski gelski: Lodainn) tvori tradicionalnu regiju škotskih nizina (Central Lowlands), smještenu između južne obale Firth of Fortha i brda Lammermuir Hills. Regija uključuje teritorije područnih vijeća Grada Edinburgha, Zapadni Lothian, Midlothian i Istočni Lothian. Najveće naselje je škotski glavni grad Edinburgh, a pored toga veći su i Livingston, Linlithgow, Bathgate i Dunbar.

Lothian

Lothian u Škotskoj
Geografija
Status tradicionalna regija Škotske
Sjedište Edinburgh
Historija
Porijeklo Kraljevina Northumbria
Stvorena u starom vijeku
Naslijedio/la je područna vijeća (council area): Vijeće grada Edinburgha
Zapadni Lothian
Midlothian
Istočni Lothian
Pod-jedinice
Tip shireovi (okruzi, grofovije)
Jedinice Zapadni Lothian
Edinburgh
Midlothian
Istočni Lothian

Izraz Lothian se kroz historiju koristio za današnje područje i regiju Škotskih granica. Ime je britskog porijekla i potiče od legendarnog kralja Lotha i Lota. U 7. vijeku je postalo dio anglijskog kraljevstva Northumbrija, iako je anglijska vlast oslabila nakon bitke kod Dun Nechtaina u kojoj su ih porazili Pikti. Posebnost Lothiana u odnosu na Northumbriju se odrazio i kroz britsko ime koje su koristili anglosakonski i engleski kroničari. Godine 1018. je Lothian pao pod vlast Kraljevine Škotske.[1]

Tokom kasnije historije je Lothian podijeljen na grofovije (engleski: Shires) Zapadni Lothian, Midlothian (Srednji) i Istočni Lothian — zbog tog se počeo koristiti i izraz "Lotiani" engleski: the Lothians. Također su se koristili i nazivi "Linlithgowshire", "Edinburghshire" i "Haddingtonshire".

Izvori uredi

  1. „Ancient Lothian Timeline”. cyberscotia.net. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-21. Pristupljeno 2012-10-16. 

Vanjske veze uredi

55°54′33″N 3°05′04″W / 55.90917°N 3.08444°W / 55.90917; -3.08444