Le Bal des voleurs

Le Bal des voleurs (srpskohrvatski: Ples lopova) je drama (comédie-ballet) Jeana Anouilha iz 1933. godine, premijerno uprizorena 17. rujna 1938. godine u pariškom Théâtre des Arts u režiji Anouilhovog prijatelja i dugogodišnjeg suradnika, Andréa Barsacqa. Premijerno je objavljena 1938. godine, a kasnije je uvrštena u niz "ružičastih komada" (pièces roses), povodom prvog izdanja 1942. godine.

Le Bal des voleurs
Opće informacije
AutorJean Anouilh
Datum pisanja1933.
Žanrcomédie-ballet
Jezikfrancuski jezik
Informacije o premijeri
Premijera17. rujna 1938.
Théâtre des Arts
Francuska Pariz, Francuska
RežiserAndré Barsacq
Lica
  • Lady Hurf, stara bogatašica
  • Eva i Juliette, njezine nećakinje
  • Lord Edgard, njihov prijatelj
  • Dupont-Dufortovi (stariji i mlađi), bankari
  • Peterbono, vođa lopova
  • Hector, zavodnik
  • Gustave, učenik

Sinopsis uredi

Stara bogatašica, Lady Hurf, živi sa svojim nećakinjama, Evom i Juliette, te starim prijateljem, Lordom Edgardom, u Vichyju, gdje se strašno dosađuju. Tri žene su maltretirane od strane oca i sina Dupont-Dufort, bankara na rubu bankrota koji bi htjeli obnoviti svoje bogatstvo zahvaljujući izdašnom mirazu. Ubrzo u Vichy dolaze trojica lopova, Peterbono (vođa), Hector (zavodnik) i Gustave (učenik), i taj dolazak promijeni sve.

Hector i Eva ubrzo počinju flertovati, dok se Gustave i Juliette zaljube jedno u drugo. Vidjevši priliku, Peterbono ih odluči prikazati kao španjolske plemiće, koji su nakon revolucije izgubili povlastice. Iako odmah prozre njihovu igru, Lady Hurf pristaje na nju i pravi se da u Peterbonu prepoznaje svog starog prijatelja, grofa od Miraflora, kojega je upoznala i Biarritzu 1902. godine, a koji je u međuvremenu umro, te poziva trojicu lopova u vilu. I dok su Peterbono i Hector presretni, Gustav je nezadovoljan što pred djevojkom koju voli mora igrati igru.

Lord Edgard uskoro pronalazi smrtovnicu za "grofa od Miraflora", međutim Juliette ju uspije ukrasti i ubrzo sazna cijelu istinu.

Ubrzo gotovo svi odlaze u casino gdje bi se, kako oni vjeruju, trebao održati ples lopova, dok, u međuvremenu, Gustave ostaje u vili i odluči ju opljačkati pa pobjeći. Tada pred njega dolazi Juliette, koja ga uvjerava da joj dopusti da pobjegne s njim. Nedugo zatim, vraćaju se i ostali; ispostavlja se kako je u casinu bio ples cvijeća i kako nisu mogli ranije doći.

Dok se ostali odlaze presvući, Dupont-Dufortovi otkriju pljačku i pozovu policiju. Lady Hurf ih odbija slušati i na kraju policija privede njih; stara bogatašica tada krene u potragu za lopovima i otkrije kako je Juliette nestala. I dok su svi uvjereni da ju je Gustave oteo, upravo ju on donosi, kako spava, želeći ju spasiti od života jednog lopova. Juliette se ubrzo probudi i odbija napustiti Gustavea, nakon čega se Lord Edgard pretvara da u njemu prepoznaje svog davno izgubljenog sina, želeći tako privoliti Lady Hurf da im da svoj pristanak na brak, tako da priča završava sretno.

Nagrade uredi

Engleska adaptacija drame, pod naslovom Thieves' Carnival, podijelila je 1955. godine Drama Desk Award za najbolju dramu.

Literatura uredi

  • Anouilh, Jean (1938) (French). Le bal des voleurs, comédie-ballet (First izd.). Paris: s.n.. OCLC 1634935. 
  • Anouilh, Jean (1952). Thieves' Carnival, A Play in Four Acts. London: Methuen. OCLC 1051597.