Lakadivsko more

Lakadivsko more ili Lakshadweep more je vodena površina između Indije, Šri Lanke i Maldiva. Nalazi se zapadno od indijske savezne države Kerala. Ovo toplo more ima stabilnu temperatura vode tokom godine i veoma bogat i raznovrstan živi svet.

Lakadivsko more
Indian subcontinent CIA.png
Površina 786.000 km²
Prosječna dubina 4.131 m
Najveća dubina 1.929 m
Obalne države Indija, Maldivi

Granice i prostiranjeUredi

Međunarodna hidrografska organizacija definiše granice Lakadivskog mora na sledeći način:

  • Na zapadu od Sadashivgada na zapadnoj obali Indije, do ostrva Cora Divh, preko Maldivskog arhipelaga pa sve do ostrva Seenu.
  • Na jugu od rta Dondra na ostrvu Šri Lanka do najjužnije tačke ostrva Seenu.
  • Na istoku granica ide duž obala Indije i Šri Lanke. Na severoistoku granicu predstavlja koralni greben Adamov most (između Indije i Šri Lanke).[1]

Hidrološke odlikeUredi

 
Obala Lakadivskog mora

Temperatura vode je relativno konstantna tokom godine, sa prosekom od 26-28 °C u leto i 25 °C zimi. Salinitet je 34 ‰ u središnjem i severnom delu i do 35,5 ‰ na jugu. Obale su peščane, a dublji delovi prekriveni su muljem. Postoje brojni koralni grebeni u moru, kao što su ostrva Lakšadvip, koji su sačinjeni od atola i sadrže 105 različitih vrsta korala[2].

Flora i faunaUredi

Sa oko 3.600 različitih vrsta biljaka i životinja, zaliv Manar koji je sastavni deo Lakadivskog mora predstavlja jednu od najbogatijih riznica bioloških vrsta na svetu. Od ovog broja, 44 vrste su pod zaštitom, 117 predstavljaju korale, postoji 79 vrsta ljuskara, 108 sunđera, 260 mekušaca, 441 vrsta ribe, 147 vrsta morske trave i 17 vrsta mangrova[3].

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi