Dvojezupci

(Preusmjereno sa stranice Lagomorpha)

Dvojezupci (lat. Lagomorpha) su red iz nadreda Euarchontoglires viših sisara.

Zečevi
Poljski zec
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Podrazred: Eutheria
Red: Lagomorpha
Brandt, 1855.

Ovaj životinjski red je raširen gotovo na celom svetu. Prvobitno ih nije bilo na jugu Južne Amerike, Madagaskaru, ostrvima Jugoistočne Azije, Australije i na prostoru Okeanije. Pod ljudskim uticajem danas su (naročito divlji kunići i poljski zečevi) rašireni i na tim prostorima.

To su male do srednje velike životinje s kratkim repom ili sasvim bez njega. Površno gledano, njihovi zubi podsjećaju na one kakve imaju glodari. Međutim, za razliku od njih, oni imaju i drugi par sekutića. Istina, nisu potpuno razvijeni, imaju oblik gotovo četvrtastih stupića i skriveni su iza prvog, većeg para. Kao i glodari, između sekutića i kutnjaka imaju prazninu, jer nemaju očnjake. Zubi su im prevučeni caklinom, nemaju koren i rastu im celog života. Između nosnica i usta imaju osetilnu jamicu, od koje potječe naziv deformacije koja se ponekad javlja kod ljudi, zečja usna.

Sistematika

uredi

Za razliku od ranije, više ih se ne svrstava u glodare, iako s njima imaju zajedničko poreklo i zapravo su "sestrinski" red.

Red se deli na dve porodice, zečeve (Leporidae) koji su zastupljeni u Evropi s više vrsta (među njima poljski zec i divlji kunić), i zečeve zviždače (Ochotonidae), koji žive samo u Severnoj Americi i u severnim predelima Azije.


 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Lagomorpha
 Wikivrste imaju podatke o: Dvojezupci