L'oro di Napoli

L'Oro di Napoli
Režija Vittorio De Sica
Producent Dino De Laurentiis
Marcello Girosi
Carlo Ponti
Scenario Cesare Zavattini
Giuseppe Marotta
Vittorio De Sica
Predložak L'oro di Napoli; autor:
Giuseppe Marotta
Uloge Silvana Mangano
Sophia Loren
Paolo Stoppa
Totò
Muzika Alessandro Cicognini
Fotografija Carlo Montuori
Montaža Eraldo Da Roma
Distribucija Ponti-De Laurentiis Cinematografica
Datum(i) premijere
23. decembar 1954 (1954-12-23)
Trajanje 131 min.
Zemlja  Italija
Jezik italijanski

L'oro di Napoli (sh. Zlato Napulja) je italijanski crno-bijeli omnibus film snimljen 1954. godine u režiji Vittorija De Sice. Sastoji se od šest zasebnih segmenata temeljenih na istoimenoj zbirci Giuseppea Marotte, a koje su radnjom smještene u Napulj. Radnja prikazuje život u gradu iz perspektive njegovih stanovnika, pri čemu se humor miješa sa tragedijom. De Sica je svojim filmom, koji je okupio neke od tada najvećih zvijezda italijanske kinematografije, nastojao odati počast gradu u kome je proveo rani život.

SadržajUredi

Il guappo (Nasilnik)Uredi

Deset godina jedan lokalni nasilnik se uselio u kuću napuljskog siromaha (Toto) te mu zapovijeda. No, nasilnik dozna kako je bolkestan...

Pizze a credito (Pizze na kredit)Uredi

Sofia (Sophia Loren) i njezin suprug Rosario (Giacomo Furja) prave pizze. Jednog dana zaručnički prsten koji je Sofia stalno nosila na ruci nestane. Sofia misli kako je završila u tijestu za pizzu za noćnog čuvara ili pizzu udovca (Paolo Stoppa). No istina je bitno drukčija.

Il funeralino (Pogrebčić)Uredi

U najtužnijoj epizodi cijelog filma, u kojoj se ne izgovara nijedna jedina riječ, prikazuje se smrt djeteta i pogrebna povorka. (U nekim od verzija je ova epizoda izbačena iz filma).

I giocatori (Igrači)Uredi

Sredovječni napoletanski aristokrat (Vittorio De Sica), pritisnut od bogate i ružne supruge, ali i zbog kockarskih dugova, nastoji pobijediti u dugoj partiji karata, gdje mu je protivnik neobično talentirani 8-godišnji dječak.

TeresaUredi

Teresa (Silvana Mangano) je prostitutka kojoj bogati mladić ponudi brak. Tek nakon vjenčanja dozna da je mladić u stvari ne voli, nego da se time nastoji iskupiti za smrt djevojke koja je zbog njega počinila samoubistvo.

Il professore (Profesor)Uredi

Don Ersilio (Eduardo De Filippo) je ulični prodavač mudrosti, koji za šaku lira daje savjete namjernicima, a koji se jednog dana mora suočiti sa arogantnim plemićem.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi