Kroatizacija ili hrvatizacija, je pojam koji opisuje proces kulturološke asimilacije kada osobe nehrvatskog porjekla postanu dobrovoljno ili prisilno Hrvati.

Hrvatska u doba Habsburga uredi

Tijekom borbi s Turcima u razdoblju 15 - 17 vek, u Hrvatskoj dolazi do velikih demografskih promena pošto dio Hrvata napušta granično, ratno područje, a na njihovo mjesto Habsburzi naseljavaju Srbe i Vlahe. Pošto su njihova prava u Hrvatskoj i Slavonskoj vojnoj krajini bila zaštićene Vaški statutom do pohrvaćenje dolazi u vrlo rijetkom slučajevima, ali na području civilne Hrvatske imamo drugačiju situaciju pošto tamo Habsburzi vrše pritisak da pravoslavni stanovnici pređu na katoličku vjeru. Najpoznatiji "uspjeh" tog prisilnog pohrvaćenje postaje osnivanje unionističke Križevačke eparhije. Danas na službenom popisu vjernika ove eparhije koja je osnova za Srbe danas njih više nema nego su praktički jedini vjernici Rusini i Hrvati.

Osim pohrvaćenja Srba isti proces, ali u manjoj mjeri se provodio i među Vlasima tako da oni nestaje s popisa stanovništva civilne Hrvatske u 19 veku.

NDH uredi

Propašću Kraljevine Jugoslavije i nacističkim stvaranjem NDH ta nova politička tvorevina je kao svoj osnovi politički program uzela:

  • ubojstvo trećine Srba
  • protjerivanje druge trećine
  • nasilno konverziju to jest pohrvaćivanje zadnje trećine.

Zbog žestokog oružanog otpora taj pokušaj genocida i pohrvaćivanja će propasti do 1945. godine tako da se velika većina Srba koja je pod prisilom prihvatila katoličku, vraća na svoju izvornu vjeru.

Pohrvaćene osobe uredi