Kino Lika je hrvatski igrani film autora Dalibora Matanića snimljen prema literarnom predlošku Damira Karakaša koji prikazuje tužne, neprilagođene ljude negdje u Lici.

Kino Lika
RežijaDalibor Matanić
ScenarioDalibor Matanić
Milan Živković
UlogeKrešimir Mikić
Areta Ćurković
Ivo Gregurević
Danko Ljuština
Milan Pleština
Marija Tadić
MuzikaJura Ferina
Pavle Miholjević
FotografijaBranko Linta
MontažaTomislav Pavlić
StudioKinorama
HRT
Porta Produkcija
Datum(i) premijere
2009 (2009)
Trajanje117 min.
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski

Radnja uredi

Prva nesretna osoba filma je Mike (Krešimir Mikić) - mladi, zaigrani talentirani nogometaš, koji živi uz neizmjernu majčinu ljubav i mučaljivog oca (Danko Ljuština). Otac želi unovčiti sinov talent u inozemstvu, a mjesni liječnik - zavodnik (Milan Pleština) uz seksualni interes za lijepu i mladu lokalnu medicinsku sestru Mariju Tadić pokazuje interes samo za provizijom koju bi dobio uz Mikin prelazak u Hajduka, i daje Mikeu nekakve tablete.

Druga (još nesretnija) pojava filma je Olga (debitantica Areta Ćurković), kćer poginulih roditelja, koja živi uz strinu i radi u mjesnoj trgovini i otkupnoj stanici mlijeka. Olga ima višak kilograma, lijepo pjeva (pjesmu "Na-na-na" Josipe Lisac), ali taj višak kilograma povezan s neuglednim licem i nedostatkom ljubavi i neuzvraćene zainteresiranosti prema Mikeu vodio ju je preko minhenskog glavnog kolodvora u svinjac u potrazi za ljubavlju i prijateljstvom.

Glumci uredi

 
Fotografija Ličkog polja koja se vidi uz odjavnu špicu filma

Nagrade uredi

Vanjske veze uredi