Katalonski modernizam

Katalonski modernizam odnosno secesija ili kako se još naziva ovaj pravac koji se javlja u raznim zemljama pod drugim imenima, kao i modernizam, i koji je poslednji univerzalni pravac koji se javlja u 19. veku je razvio nove arhitektonske koncepta od „prirodnih“ elemenata koji su se tu upotrebili i pokreta.

Gaudijevo nedovršeno remek delo, Sagrada Familija
Primer dekoracije za katalonski morenizam

Tradicionalni materijali i tehnike u KatalonijiUredi

Ovo je od svega najupadljivije na formiranju fasada i primetno je na „katalonskim svodovima" kod pokrivačkih radova ili kod slobodnih stepeništa. Pri tome se opeka ugrađuje u brzovezujući gipsani malter. Prilikom toga se ugrađuje sloj sledećeg maltera. Ove fasade su ukraćene sa dekorativnim materijalima i elementima kao što su ptice, leptiri, lišće, cveće od kamenja ili kremike. Prozori su takođe ukrašeni ukrasima od gvožđa sa prirodom inspirisanim motivima.

Katalonski modernizam u BarceloniUredi

Barcelona je ostavila veliki pečat u stilu modernizma i secesije odnosno katalonskog modernizma. Tu su slikari i pisci kao Ramon Kasas i Santiago Rusinjo i veliki arhitekta Antonio Gaudi. Od Antonia Gaudija u Barceloni postoje mnogobrojni poznati objekti i tu spadaju osim drugih Kasa Mila, Kasa Batlo, Kasa Kalvet i poznata Sagrada Familija koja je sagrađena 1882. godine i od 2005. godine spada u zgrade koje spadaju u svetsku kulturu pod zaštitom UNESKO-a.

LiteraturaUredi

  1. članak je koristio nemačku vikipediju iz članka o Modernizmu

Vidi jošUredi

  1. Secesija
  2. Modernizam
  3. Bečka secesija

Eksterni linkoviUredi