Kakrc su jedno od naselja mesta Krtoli na severnoj obali poluostrva Luštica zaliva Boka kotorskaCrna Gora, sa pogledom na Tivat, Lastvu, Ostrvo Sv. Marko i planinu Lovćen.

Geografija uredi

To je malo i tiho naselje na samoj obali do kojeg se ne može doći automobilom, made je udaljeno od glavnog puta Tivat - Krtoli - Luštica oko 300 m. I Kakrc, kao i obližnja Bjelila imaju specifičnu mikro klimu - povetarac „preko gore“, a veliko prisustvo slatke vode u moru iz brojnih izvora (jedan od izvora je na samoj obali u centru naselja), utiče na čistoću mora tako da se more oko Kakrca, prema istraživanjima Instituta za biologiju mora[1], Kotor - pored Bjelila smatra najčistijim morem na celom Crnogorskom primorju.

Kakrc, u maloj uvali, čine tridesetak starih - adaptiranih kamenih kuća meštana naselja Radovići. Nadomak Kakrca postoji i manje ostrvo – Zanovetni Školjic. Kakrc je tipično letovalište jer u njemu, sem u prolećnom i letnjem periodu ne živi niko, ali za vreme letnjih meseci broj žitelja se popne i na 200 do 300.

Reference uredi

  1. Institut za biologiju mora, Pristupljeno 8. 4. 2013.